Connecting Silence - Messages Of Stillness

Wool-E-Discs

Messages Of Stillness

Enjoy The Silence leerde een Brits bandje de wereld in de jaren tachtig. Twee ambientpioniers uit respectievelijk Sint-Pieters-Leeuw en Roeselare doen daar nog een stapje bovenop. Met dit samenwerkingsproject zoeken ze elkaar zelfs op in die stilte. Connecting Silence is dan ook een unieke, muzikale samensmelting met een mooi resultaat.

Dat resultaat vertaalt zich in een dubbel-cd die - gelimiteerd op driehonderd exemplaren - mooi verpakt zit in een fotoalbum van stilistisch kunstenaar Bernadette Mergaerts, die bij elk van de veertien tracks één eigen foto selecteerde. Over een indrukwekkend audiovisueel werk gesproken.

Pianist en toetsenist Joost Carpentier (Dreun,...) en saxofonist en elektronische blaasinstrumentist Johan Van den Abeele (Symbian, Defile Andante) bieden in hun atmosferische ‘Messages Of Stillness’ vooral veel ruimte. Denk aan dromerige, langzame passages waarover trage interpuncties van piano of blaasinstrument plaatsvinden met veel openingen en pauzes om sfeer en eigen interpretatiemomenten te creëren. Denk aan ongedwongen improvisaties waarin je geen herkenningspunten of wetmatigheden moet zoeken. Expressie in pure Klaus Schulze-stijl tegen een permanent dromerig achtergrondtapijt. Muziek die gewoon is. Voor iedereen die wenst.

De twee heren van Connecting Silence besloten om alle geïmproviseerde stukken gewoon op te nemen. Waardoor het nog indrukwekkender is hoe sterk beiden op elkaar ingespeeld zijn. Die improvisaties worden gemodelleerd door overkoepelende achtergrondsferen en soundscapes, vaak de stilte met rustgevende tapijten of golven opvullend. Maar in een song als Mother, Are You There? gaat het over wat bevreemdende, industriële achtergrondgeluiden met druppels en ratels die minder comfortabel aanvoelen. Of in Oxygen Loss lijken wel belangrijke dingen te gaan gebeuren. Als een onweer dat op til is maar nooit doorbreekt, terwijl een mooi duetspel van piano en tenorsax door de lucht cirkelt.

In een song als Tumbling Delights gaat het tweetal even de andere toer op. Door toevoeging van schuifelende breakbeats en echoënde grooves ontstaat een meer moderne idm-ambientsong die helaas wat afbreuk doet aan de algemene sfeer van dit totaalwerk. Misschien net gelukkiger om - zoals het tweede schrijfje - te beginnen met zo’n moderne toets. Drifting The Haze is trouwens ook een song die meer in balans ligt met de ritmische omkadering.

Spreekt voor zich dat ‘Messages Of Stillness’ of Connecting Silence niet ingevuld worden met de stilte zelf, maar wel met de muziek die aanleiding moet geven tot “even stilstaan” - zelfde verhaal voor Enjoy The Silence natuurlijk. Dit is in elk geval heerlijk dromerige sfeermuziek waarbij je, net omwille van die weinige handvaten en vele improvisaties, tot in de eeuwigheid van kan blijven genieten. Of dat geldt dan toch voor de tweehonderdnegenennegentig gelukkigen die verder dit gelimiteerd werk in handen krijgen.

20 april 2020
Johan Giglot