Christian Wallumrod Ensemble - Kurzsam And Fulger

Hubro

De Noorse jazzmuzikant en componist Christian Wallumrod (piano, harmonium, toetsen) is al enige tijd in de weer met zijn Ensemble. Na meer dan een decade albums op het roemruchte ECM label, was het tijd voor verandering.

Kurzsam And Fulger

In 2015 was er 'Pianokammer', het solodebuut op het Hubro label. Die krijgt met deze plaat, waarop hij samenwerkte met het Ensemble, zijn "principal working group" (Eivind Lonning op trompet, Espen Reinertsen op sax, Tove Törngren op cello en Per Oddvar Johansen op drums en vibrafoon) een fraaie opvolger.

Wallumrod is een van meest prominente stemmen in de Noorse jazzscène, als componist en als pianist. Toch weet hij telkens nieuwe muzikale wegen in te slaan. Een artistiek parcours dat hem reeds meerdere prijzen (de Noorse Grammy voor het in 2013 op ECM uitgekomen 'Outstairs') opleverde, al is het vooral op het podium dat zijn muziek echt tot leven komt.

De componist-muzikant heeft een achtergrond in jazz en kerkmuziek, maar heeft een uitgebreide interessesfeer gaande van de vroegste, polyfonische werken tot John Cage en techno. Hij absorbeert dan ook de meest uiteenlopende invloeden en dat maakt van hem een muzikant om echt naar op te kijken. Samen met het Ensemble onderzoekt Wallumrod nu hoe hij met steeds minder toch een krachtiger statement kan maken.

En dat laat zich ook horen. De instrumentatie is minimaal en ook de vele momenten van stilte zijn opmerkelijk. Toch gaat er van het album een grote schoonheid uit, een beetje alsof de beperking in middelen gecompenseerd werd met verbeelding. Het Ensemble, hier beperkt tot vijf spelers, is een orkest op miniformaat waarbij de inbreng van iedere speler meerwaarde oplevert.

De composities variëren in lengte ergens tussen een twee minuten durend miniatuurtje zoals Fulgsam tot het dik elf epische minuten in beslag nemende Arpsam, maar toch passen ze mooi binnen het geheel.

Het nieuwe album is een luisterstuk, een geheel dat misschien nog het best te beschrijven valt als een meditatieve soundtrack, die met elke luisterbeurt meer prijs geeft. Muziek die bedoeld werd om je aandacht en concentratie te waarderen. Geen muzak dus, al is er het besef dat dit geen voor de hand liggende muziek is die een ruim publiek aanspreekt. En dat is jammer, want er zitten wel degelijk wondermooie passages in. Die lopen uiteen van soberheid, minimalisme en nostalgie (Langsam) tot uitbundige vrolijkheid.

Er is de erg prettig walsende binnenkomer Haksong, die ook al op 'Pianokammer' te horen was. Die neemt rustig de tijd om her en der prachtige melodietjes van zich af te werpen. Sommige motiefjes en thema's duiken later dan weer op, wat illustreert hoe nauwgezet Wallumrod & co gewerkt hebben om tot dit resultaat te komen. Evengoed zijn er wat experimentele passages, al verrijken die slechts het geheel.

'Kurzsam And Fulger' is een muzikale reis in zeven songs. Een aanrader voor wie op zoek is naar muzikale zuiverheid, puurheid en zeggingskracht. De aanschaf meer dan waard.

13 december 2016
Philippe De Cleen