Chastity Belt - Time To Go Home

Hardly Art Records

Lang heeft het punkfeestje in Seattle met “pussy, weed, beer, nip slips en borstboksen” niet geduurd. Op het tweede album lijken de losgeslagen grieten van Chastity Belt tot inkeer gekomen.

Time To Go Home

“It was all an illusion”, zo klinkt de eerste zin van opener Drone boven een repetitieve, klagende gitaar en een lome drumbeat. De song over de illusie van vrijheid zet de toon voor een album vol teksten over twijfel. “I never expect much from anyone / so I’m never dissapointed”, zingt Julia Shapiro, maar je gelooft er niets van. Aan de microfoon staat een opgroeiende meid die blutsen en builen heeft opgelopen tijdens het nachtbraken. Tijd om naar huis te gaan, meisje.

Het tij lijkt maar te keren na Trapped en Why Try – veelzeggende titels, niet?– met Cool Slut, maar zelfs hier klinken de vier uit Seattle alsof ze terug naar huis zwalpen, de kop vol twijfels en de maag vol alcohol. “We’re just a couple of sluts, so what? / we like to fuck”, spreken ze zichzelf moed in, maar de wanhoop druipt van de gitaarsnaren.

Shapiro bekent dan ook in On The Floor dat ze zichzelf almaar leugens wijsmaakt. De waarheid lijkt dan ook te zwaar om dragen: “When I realize that we’re all alive / I feel like I could die”. Het klinkt niet eens sarcastisch zoals vaak wel het geval was op het debuut ‘No Regrets’.

Pas bij The Thing verandert de toon. Met deze scheurende surfpunktrack schudt het viertal de verveling van zich af en in The Joke klinkt het al: “Nothing’s serious / everything’s a joke / when we smoke.” Weed, brengt blijkbaar ook verlichting of op zijn minst vergetelheid.

En dit besef leidt de mooiste track van de plaat in: het door gitariste Lydia Lund gezongen Lydia. Ook zij vraagt zich af wat werkelijkheid is en wat bedrog, maar vindt meteen het antwoord: “What is real? / It’s what you feel”. Een song later dient Shapiro haar met haar typische lijzige zang gortdroog van antwoord: “Is it cool not to care? / I really don’t care”, en even later vindt ze haar eigen antwoord: alles is mooi omdat het een waanvoorstelling is.

Het imago van punkerige sletten ten spijt, biedt Chastity Belt dus wel inkijk in hun gevoelswereld en in één moeite door maken ze duidelijk dat het zelfs voor coole chicks als zij ok is om te twijfelen. Over deze plaat vol lo-fi vertolkte tienerangst zelf is er geen twijfel: dit is voor alle twijfelende tienermeiden verplicht luistervoer.

17 juni 2015
Marc Alenus