Chad Vangaalen - Light Information

Sub Pop Records

Chad VanGaalen is en blijft een buitenbeentje, die maar wat graag mikt op uw schenen. Maar geen nood, even vrolijk brengt hij een kleurrijke pleister op dat been aan en geeft hij er een kusje op.

Light Information

“If you find this rock you” staat er op de rots op het binnenhoesje. En daar sta je al meteen met je mond vol tanden. Gelukkig staat er op de achterkant nog “will be enchanted”. Het tekent de muziek van Chad VanGaalen. Onvoorspelbaar, maf, buitenaards (zoals zijn tekenfilmpjes) en toch steeds weer zo aangenaam.

Dat begint al met de opener Mind Hijackers Curse, die gedragen wordt door een new wave-baslijn en getekend wordt door de maffe gorgelgeluidjes, die je wel vaker terughoort in de muziek van VanGaalen. En plots zijn het de drums, die op de voorgrond staan, alsof het nummer overloopt in een andere song in een dj-set. Maar dat is het natuurlijk niet. Wie een beetje vertrouwd is met Chad VanGaalen, weet dat uiteraard. Dat eightiesgeluid, dat ook al in de opener zat, is trouwens ook terug te vinden in Locked In The Phase.

En dan is er Prep Piano + 770, waarmee VanGaalen de ambient-tour op gaat. De 770, waarvan sprake, is waarschijnlijk de Yamaha-piano, die hij hier een heel eigen draai geeft al dan niet in combinatie met een piano, waaraan hij à la Hauschka heeft zitten knoeien.

Vaste waarden in zijn muziek is het al dan niet gewilde lofi-geluid in combinatie met de typische, ijle zang om nog te zwijgen over de overdaad aan rare effectjes, waaraan hij zich laaft. En dat alles doet hij zonder de song te vergeten. Want het blijft natuurlijk wel popmuziek.

Soms heeft het weg van The Drums (Mystery Elementals), maar dan met een stevige scheut Pavement in de mix gedraaid, wat in een song als Faces Lit nog iets meer uit de verf komt. Daar staat dan een rocker als Golden Oceans tegenover, waarbij hij terugkeert naar de basis van de rock-'n-roll, zoals The Beatles er heel in het begin ook maakten; alleen veel slordiger.

Over teksten als: “She was a shapeshifter / … / She's born a million times over / With a mind full of sweet smelling pine and clover” (Pine And Clover) durven we niet eens nadenken. Gezien de figuurtjes, die vaak aan het brein van de man ontspringen, laten we elke interpretatie graag aan de luisteraar over; of laten we de teksten gewoon voor wat ze zijn: ongrijpbaar.

Maar ook dit 'Light Information' is weer zo'n plaat, die aan je blijft plakken. Even intrigerend als de tekst op dat binnenhoesje. En dat mag!

19 oktober 2017
Patrick Van Gestel