Carbon Based Lifeforms - Derelicts

Blood Music

Buitenaardse gasten, opgelet! Tijd voor auditieve verwennerij. Zes jaar heeft het Zweedse duo Carbon Based Lifeforms op een andere planeet vertoefd. Maar met ‘Derelicts’ bewijzen de klankgoden weer helemaal het heer- en meesterschap op het gebied van impressionante future ambient.

Derelicts

Enkele opvallende vaststellingen: ‘Derelicts’ is niet uitgebracht op het gespecialiseerde Franse label Ultimae (hoewel labelbaas Vincent Vigilius aka Aes Dana wel de mastering heeft gedaan). Verder valt geen lijn te trekken in de titels van het dozijn tracks op deze plaat, wat doet vermoeden dat het ontstaan ervan een lange zoektocht is geweest. Maar kom, het resultaat is navenant.

Want wat voor een fenomenale plaat is dit!! De basis van diep zoemende bassen, hoog verheven echotonen en een breed scala van moodsounds dat daartussen ligt, vaak door een traag pompende beat aangedreven, kenden we al. Maar het gemak, waarmee deze feelgoodmusic binnenkomt en tegelijkertijd net buiten handbereik blijft, is ronduit uniek. Dit album is te genieten als één lange reis door het fantasialand van Carbon Based Lifeforms met diverse haltes.

Dat mag op een vertrouwde manier, zoals in een combinatie van zwevende synthesizerlagen en een warm zingende baslijn, of als ambiet pur sang (Clouds). Maar dat mag ook vernieuwend, wanneer in Nattväsen een muziekdoosmelodietje en spoken word-teksten zwaar optornen tegen rollende achtergrondbeats en gitzwarte baspulsen: een indrukwekkende, bedwelmende geluidsconstructie. En in een erg naturel aanvoelend, traag psi-ambient nummer Equilibrium mag je zelf de roep van een kruisbek opmerken naast een gemoedelijke vrouwenstem (“Gravity restored, back and forward”). Het valt trouwens op dat gaste Ester Nannmark wel meer achter de micro mag plaatsnemen

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Les mâitres d’amour van de ambientmuziek verwennen met arpeggio’s, melodieuze climaxen en openbaringen, maar zalven ook in een veertien minuten aanzwellende nevel in afsluiter Everwave. Carbon Based Lifeforms bewijst met de zesde, volwaardige plaat dat verdrinken een deugd kan zijn in plaats van een gevaar.

14 november 2017
Johan Giglot