Cape Sleep - Video Days

Snowstar Records

Video Days

Na drie albums onder eigen naam en liefst zes jaar radiostilte is Kim Janssen terug. Niet meer onder eigen naam maar met een nieuwe groep. Janssen, die er steeds van droomde om in een band te spelen, vatte de koe bij de horens en omringde zich met vijf andere muzikanten. Een nieuw geluid was geboren wat dan ook resulteerde in een heuse band, Cape Sleep genaamd.

Cape Sleep is goed voor een nieuw geluid, maar ook weer niet. Opener Telephone zwelgt in nostalgie naar de jaren tachtig. Iets wat we ook wel in Janssens vroegere werk terugvinden. Tekstueel is er wel één en ander veranderd. De vroegere, eerder autobiografische teksten hebben plaats gemaakt voor sprookjesachtige, dromerige verhalen.

Vienna In The Rain, dat naadloos aansluit bij opener Telephone, doet ons verder wegdromen naar die fictieve droomwereld. Het ingetogen Boy Scout rolt de rode loper uit voor The Movers, wat ons betreft het mooiste  nummer op 'Video Days '. Janssens stem fladert weg in het ijle, maar wordt teruggeroepen door lieflijke vrouwenstemmen.

I Want To Be Your Friend, de laatste single uit 'Video Days', handelt over twijfels die de kop opsteken wanneer alles ( te) goed gaat. In tegenstelling tot het opgewekte, dansbare nummer, zegt de tekst iets anders. Het noodlot kan altijd toeslaan. Your House, met een subtiel pianoriedeltje, dat net niet verdrinkt in de aanzwellende synthesizers, nestelt zich ongemerkt met een bijzonder aanstekelijk refrein tussen de oren, terwijl afsluiter The Afternoons nog eens teruggrijpt naar Janssens vroegere werk. Rijk georkestreerde arrangementen doen ons een laatste keer wegdromen en laten de nacht als een zacht dekentje over ons heen vallen.

Zes jaar wachten was het op nieuw werk van Kim Janssen. Met Cape Sleeps  ' Video Days ' snijdt de man een nieuw hoofdstuk aan. Een hoofdstuk dat liefhebbers van nostalgische muziek, gedrenkt in de jaren tachtig, maar wat graag zullen beluisteren.

24 februari 2024
Erik D'Heer