Camille Camille - Could You Lend Me Your Eyes

Eigen beheer

Could You Lend Me Your Eyes

Met Strawberry Moon haalde Camille Camille de finale van 'De Nieuwe Lichting' 2019. Ondertussen bewees ze geen one-hit-wonder te zijn met drie songs die opgepikt werden door Radio 1 en Studio Brussel en nu staan de sterren gunstig voor de grote doorbraak.

Daarvoor moet dit eerste album zorgen en dat kan geen probleem zijn voor deze jongedame die de eerste gitaarakkoorden leerde van haar moeder en zich ondertussen een geheel eigen stijl heeft aangemeten, gerijpt door het vele spelen in de straten van de zuidkust van Engeland, Zweden en Leipzig, Duitsland.

Niet alleen haar naam duidt erop dat we hier te maken hebben met een natuurkind (en –talent), de muziek ademt de stiltes van grote, diepe bossen, weidse open vlaktes, de stilte van schier onbereikbare kliffen en frisse bergstroompjes, maar evengoed de verwarde nevels van dromen en het drukkende gewicht van zelfreflectie.

Na de deelname aan 'De Nieuwe Lichting' werd het even stil rond Camille Camille, maar ondertussen stapte ze aan boord bij On The Level, ging ze een samenwerking met Toutpartout Agency aan, bracht ze een single uit met Sam de Nef en bracht ze met Golden, White Sky Waltz, Atlas, Be Kind ook al heel wat eigen singles uit die het allemaal heel erg goed hebben gedaan en die ook allemaal deze plaat sieren.

Voor het eerste deel van de opnames van dit debuut trok Camille Willemart naar Zweden, waar ze samen met producer Anders Lagerfors, die al met haar samenwerkte voor White Sky Waltz, de studio indook. Maar toen kwam corona en zo werd de tweede helft van het album in haar kamer op te nemen. Geen hond die het zal merken, want de klank is twaalf nummers lang onberispelijk en de magie wordt nergens doorbroken.

Meer zelfs, met To And Fro levert Camille Camille een nog straffere track af dan diegenen die we al kenden. Dit nummer over een verstikkende liefde heeft een mooie, mannelijke achtergrondstem die prachtig samengaat met haar breekbare, betoverende stemgeluid. Het nummer golft en kabbelt en heeft iets cyclisch waardoor je je bijna gewichtloos voelt worden, ondanks het zware onderwerp.

Ook prachtig is de titeltrack waarin Willemart iets lager zingt en er van alles onder de oppervlakte schuifelt en kraakt. Aan de oppervlakte lijkt alles peis en vree met het onbezorgde getokkel van de gitaar, maar onderhuids horen we tektonische platen van elektronica over elkaar schuren. Noem dit dus geen kampvuurliedjes, want dat zijn het niet, ook al is het slaapkamerfolk.

‘Could You Lend Me Your Eyes’ is met voorsprong een van de betere debuutplaten van het jaar. Noem het gerust een eerste best of van een zangeres waarvan we hopelijk nog veel gaan horen. Op 19 november staat ze alvast in de Botanique, maar daarvoor speelt ze tien keer het voorprogramma van het geweldige King Hannah. Benieuwd wat de fans van die band zullen vinden van het Belgische antwoord op Nick Drake en Bedouine.

19 september 2021
Marc Alenus