BxCHVExSyndrome - Reworks

ConSouling Sounds

Reworks

B ofte Bert Libeert geraakte terecht geïntrigeerd door de songs Rasa van CHVE en Forever And A Day van Syndrome, vroegere schoolkameraadjes en muzikale raspaarden uit de Consouling stal. In die mate zelfs dat hij zijn duistere technobeats en elektronische frutselvingers doorheen de songs wilde laten graaien. Kwestie van de emotie, de diepgang en het meditatieve karakter nog meer in de verf te zetten. Aldus het begin van deze bijzondere ep.

Twee tracks dus, op initiatief van beatmaster B, maar met actieve medewerking van de peetvaders zelf. Kant A ofte Rasa B gaat voor veertien minuten muzikale penetratie. Te beginnen vanaf een lange dronenoot en onderhuids borrelend basgemurmel. Maar via verheven zang gaat het langzaam over in een trance met diepe pulsen en genadeloze beats. Hoe verhevenheid steeds zwaarder en zwarter kan worden. Deze herwerking neigt meer en meer naar pure ebm-industrial met zinderende echoscapes, ware het niet dat de persistente drones in de basis wat vervreemdend werken. In elk geval volgt het nummer wel een mooie golfbeweging van opbouwen en uitdeinen.

Zelfde verhaal voor kant B, goed voor bijna eenentwintig minuten Syndrome power; ditmaal met sacrale zang, mechanische soundscapes en een akoestisch gitaarriff als sferische, mysterieuze opener. Ontastbaar, intrigerend wanneer gesproken frasen overheen zweverige tonen gaan, te beginnen met de woorden: “Darkness is always there”. Je zou het haast gaan hopen. Na dik vier minuten komen pas traag pompende industrialgrooves binnen en gaat de song meer en meer aanzwellen. Na negen minuten sterft het nummer uit tot een absolute leegte van mist en regen. Tot een tweede episode aanbreekt met vage tonen en een fluisterende stem: “I see you from the other side / go ahead and live…”. Het mag terug de hoogte in, tot een tweede, fenomenale explosie aanbreekt met een pittige metalriff en stoer bonkende beats.

Pittig is het woord dat we hier graag opwerpen. De B van Beats geven wel degelijk extra karakter aan beide songs. Of ze dat nodig hadden? In geen geval. Of deze ep platwalst en leeg achterlaat, zoals kon verwacht worden? Niet echt. We geven ‘Reworks’ een leuke plek in het grote Consouling-aanbod, maar ook eentje die wat in de schaduw staat van de grote kleppers. Of van de originele versies en releases dan.

20 november 2018
Johan Giglot