Broeder Dieleman - Uut De Bron

Snowstar Records

Broeder Dieleman heeft een missie! Neen, hij wil de wereld niet veranderen, maar wel zeggen (zingen) dat hij en zijn wereld anders zijn. Dat doet hij met religieus geladen songs – in de brede zin van het woord religieus dan - en een charmante overtuiging. Die was al hoorbaar op zijn vroegere werk; en op zijn nieuwe cd is dat niet anders.

Uut De Bron



Centraal in Broeder Dielemans universum staat zijn leven in Zeeuws-Vlaanderen, kennelijk een bucolische plek vol verhalen. Het zijn fragmenten uit het gewone leven in een nog zuivere natuur, bevolkt door onbezoedelde mensen in eenheid met tijd en omgeving en zich op een of andere manier bewust van een hoger iets, wat men daar in bepaalde kringen  nog altijd "god" durft te noemen. Met die achtergrond luistert men best naar ‘Uut De Bron’, de nieuwe plaat van Broeder – what’s in a name – Dieleman.

Broeder Dieleman bezingt niet alleen de Zeeuwse schepping, hij neemt ze ook op. Regelmatig hoort men wat Alan Lomax vijftig jaar geleden in de States "field recordings" noemde en wat tegenwoordig de wat hippere benaming "soundscapes" krijgt. Daartussen – en neem daar gerust je tijd voor want er zitten ook voldoende stiltes in die opnames – nummers in het Zeeuwse dialect.

In de zomer hadden we op Feeërieën een gesprek met Dieleman, waarin hij ons vertelde dat het voor hem niet meer dan logisch was om in zijn moedertaal over zijn wereld in Zeeland te vertellen. Van "buitenlanders" vergt het wel een zeer aandachtige beluistering, wil je Dielemans taaltje begrijpen.

De rust van een ongerept landschap, de dreigende industrialisering,het zoeken van de mens, het zijn thema’s die Broeder Dieleman op een zeer eigen en vrij unieke manier in zijn liederen verwerkt.

De hele plaat is akoestisch: geen synthesizertoestanden, overdubs of ander fraais. Een gitaar, een mandoline of een banjo, een harmonium wordt gebruikt om af een toe een lied van een (te) lange staart of snuit - let op het dierlijk geïnspireerde vocabularium - te voorzien.

Misschien speelt de westerse haast en drang naar nieuwigheid ons wel parten en vinden we het allemaal wat te traag en te ver van ons bed. Maar met wat goede wil wordt een mens ook rustig van die aanpak. Soms zijn het gewoon opnames van wat belgerinkel of een stoomfluit met op de achtergrond een gure wind. Of is dat geraas van een verre autoweg? Soms zijn het flarden opgenomen gesprekken.  Wij vragen ons wel af of dit een statement is of gewoon ‘vulsel’ dat een licht gebrek aan inspiratie moet opvangen.

‘Uut De Bron’ is aldus een wat apart album, dat ons globaal toch minder heeft getroffen dan de mooiere voorganger ‘Gloria’. Toch krijgt hij van ons zeer terecht een aparte plaats in de volksmuziek van de Lage Landen en blijft hij "vreemd" genoeg om hem in het oog te blijven houden.

Broeder Dieleman is de komende dagen in Vlaanderen te zien in het voorprogramma van Sam Amidon.

05/02/16 Genk, C-mine Cultuurcentrum
06/02/16 Mechelen, Cultuurcentrum Mechelen
07/02/16 Beveren, Ter Vesten Cultuurcentrum

5 februari 2016
Frank Tubex