Brian Eno Another Day On Earth

Hannibal
Another Day On Earth
Brian Eno is een genie in zijn genre. Hij staat vooral bekend als een ex-lid van Roxy Music in de jaren 70 maar heeft ondertussen tal van albums geproduced van o.a. U2, Talking Heads en David Bowie. Nu heeft Brian Eno tijd genomen voor zichzelf en komt hij met zijn nieuw album "Another Day On Earth" op de proppen.

Het eerste nummer op het album, This, zet meteen de toon. Het leuke hieraan is dat je weet wat je te wachten staat. Wat dat precies is, is een gezellige trip door het welbekende Eno-repertoire. Met relaxerende sounds en meeslepende teksten neemt hij ons mee op ontdekkingsreis. Op deze ontdekkingsreis zal je geen zware drums en langdurige riffs tegenkomen. Dit is een album om naar te luisteren. De beste manier om dit te doen is te gaan liggen, aan niets meer te denken en je oren open te zetten. Laat de noten en woorden je meenemen.

De invloeden van dit album zijn heel duidelijk en eenvoudig. Hij put uit zijn eigen werk. Brian Eno maakte nooit rockmuziek, rapmuziek of technomuziek maar hij schreef al verscheidene albums voor films en luchthavens. Die albums zijn dan ook gewoonweg "Music For Films" (1978) en "Music For Airports" (1979) genaamd. Ja, het leven moet niet altijd ingewikkeld zijn. Als je luistert naar dit album zal je meteen horen dat Brian Eno niet veel afwijkt van zijn vorige werken. En dat is niet noodzakelijk een slecht teken. Bij deze man werkt het al meer dan 30 jaar.

Het lijkt alsof alle nummers op deze plaat hetzelfde klinken maar op geen moment wil je doorspoelen, elk lied evolueert en brengt verrassingen met zich mee. Dit is het geval bij How Many Words, waar je op het einde een prachtige instrumentale chorus voorgeschoteld krijgt. Under is een meesterwerk op deze plaat dat bij de luisteraars verschillende emoties zal naar boven brengen. Na het luisteren van het album zal je je zeker en vast bevrijd voelen van al je stress.

"Another Day On Earth" is de eerste plaat in vijftien jaar dat Brian Eno zelf geschreven heeft en waarop hij zelf zingt. Dat heeft hij goed gedaan want dit album doet je niet dansen maar zweven.

November 8, 2008
Jennifer Smits