Brent Beukelaer - Ramen Als Ogen

Polymoon

Ramen Als Ogen

Het wordt stilaan een trend: frontmannen die de diepste zieleroerselen toevertrouwen aan een soloplaat. Je had al Frank Vander Linden van De Mens en Willem Ardui (Blackwave.) en zelfs een zware jongen als Colin H. Van Eeckhout van Amenra, maakte als CHVE met behulp van draailier platen die niet pasten binnen Amenra. Binnenkort verschijnt van hem trouwens een derde album.

Ook Brent Beukelaer van The Radar Station is niet aan zijn proefstuk toe.  Debuutalbum ‘Heen Zonder Weer’, geïnspireerd door Lieven Coppieters en Spinvis, werd warm ontvangen. Zo warm dat hij het vuur smeedt nu het heet is en een tweede album maakte met tien Nederlandstalige, poëtische liedjes.

‘Ramen Als Ogen’ biedt een blik op een meer introspectieve en donkere periode in Beukelaers leven, een tijd waarin hij zich wou afsluiten van anderen en zich liever in de schaduw ophield, maar ook een periode waarin zijn dochtertje hem levensvreugde gaf, getuige daarvan het centrale nummer Lindeboom. Daarin zet Beukelaer de luisteraar op het verkeerde been door zich eerst voor te stellen als bomenknuffelaar. Gaandeweg wordt duidelijk waarover het echt gaat en transformeert het tot een tedere lofzang op zijn kind. Het is duidelijk dat hij ondanks de nog jonge leeftijd al weet wie en wat belangrijk is in een wereld van social media, populistische leiders en fake news.

Dat bleek ook al uit de eerste single uit de plaat die reeds in november 2023 verscheen. Dat was niet toevallig, want het nummer gaat over zijn oma en laat november nu net de maand zijn waarin we onze (overleden) voorouders eren. De Bloesem Van De Kerselaar loopt over van liefde.

Beukelaer liet in Studio Schaduwrijk ook bevriende muzikanten toe: Nina Kortekaas (Noa Lee/ Portland) zorgt voor subtiel en warm toetsenwerk, Roos Denayer (Rosa Butsi) schreef mee aan Lichaam Zoekt Geest en Niels Boutsen (Stoomboot) aan Tussen Vroeger En Vandaag. Beukelaers vaste bandleden, Sander Cliquet en David Broeders zorgden niet alleen voor muzikale omlijsting, maar worden ook vermeld als co-auteurs van het aflsuitende Twaalfkameren.

Benjamin Hermans tenslotte, speelt baritonsax in onder meer Ochtendwekker. Dat is één van de nummers die net als Het Fortuin Van De Rat, getuigt van een gezonde portie maatschappijkritiek. Ze zorgen ervoor dat de plaat een ruw kantje heeft dat ons zeer aanstaat. Beukelaers zang mag dan nog zo warm zijn, hij is geen naïeve dromer, eerder een wakkere gevoelsmens die het kind in zichzelf koestert, af en toe nood heeft aan een toevluchtsoord en dat vindt in muziek.

Hier kan je tien nummers lang bij hem schuilen.

11 mei 2024
Marc Alenus