Brazen - Distance

Re-Echo Records

Distance

Vandaag introduceren we jullie graag tot de Zwitserse groep Brazen: drie heren die samen houden van sterk harmonieuze en meerstemmige poprock, waarvan frontman Thibault Schneeberger een opvallend Michael-R.E.M-Stipe-accent heeft. En dat geeft natuurlijk een mooie insteker voor liefhebbers van jarentachtig- en -negentiggitaarmuziek.

Misschien nog iets breder opentrekken, dit verhaal. Want twee decennia geleden lagen de kaarten enigszins anders en was Brazen een populaire postpunk- en hardcoreband die de clubs van Genève onveilig maakte. Tot onenigheid vlak na het softere album ‘Auta, Dora’ de band deed ontbinden. Maar nu is er dus Brazen part II, een band met twee originele leden die duidelijk die zachtere en melodieuze muziek aanhangt. Iets met wilde haren die uitvallen, zeker?

Wat willen we daar zo meteen nog over kwijt? Dat veelzijdig producer en mixer Serge Morattel vanuit Genève prettig werk heeft geleverd door de acht sterk melodieuze songs van een erg vol, rijk en tegelijkertijd ietwat folky accent te voorzien. ‘Distance’ refereert daarmee totaal niet aan de verhouding tussen plaat en luisteraar. Wel integendeel.

Een enkele keer (Running) waagt het tot kwartet uitgegroeide gezelschap zich aan wat meer in elkaar overglijdende structuren en zweverige progrockaccenten, wat misschien net iets te veel langdradigheid veroorzaakt. En dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over het meer dan zeven minuten lange Bizarre Tragic Hollow Times waarmee de heren dit album afsluiten en helemaal de roze wolken in kruipen. Hoeft echt niet. Het is net in die andere liedjes, die uitgroeien vanuit een akoestische basis en waarin melancholie en harmonie elkaar omarmen, dat de volwaardige kracht van Brazen tot uiting komt. Een kracht die voornamelijk zit in een mooi uitgebalanceerde driestemmigheid. Laat dat duidelijk zijn en blijken uit een zelfs wat Simon and Garfunkel-achtig Holocene Dies.

Dus wat ons betreft, mag het verhaal van Brazen II gerust nog uitbreiding krijgen. Bijvoorbeeld met een tournee en een opvolgplaat die de progaccentjes nog iets meer wegvijlt en honderd procent focust op strelende liedjes en melodietjes. We kijken er al naar uit!

24 augustus 2024
Johan Giglot