Boulevards - Electric Cowboy: Born in Carolina Mud

Normaltown Records

Electric Cowboy: Born in Carolina Mud

Oprechte, vintage soul, zo heel vaak kom je dat toch niet meer tegen, niet waar, meneer?

Nochtans, af en toe word je natuurlijk eens duchtig om de oren gemept en wordt het tegendeel bewezen. Zo werden wij afgelopen muzikaal jaar geweldig gecharmeerd door het jonge geweld van Arlo Parks en Celeste, die respectievelijk ‘Collapsed In Sunbeams’ en ‘Not Your Muse’ netjes en compleet terecht in menig eindejaarslijstje parkeerden.

Zo'n vaart zal het niet lopen voor ‘Electric Cowboy: Born In Carolina Mud’ van Boulevards, maar toch zijn we wel warm te krijgen voor de authentieke oldschool aanpak van de heer Jamil Rashad, die zich onder de eerder vermelde naam muzikaal presenteert. De single die ‘Electric Cowboy’ voorafging, Better Off Dead, geeft de richting duidelijk aan: seventies-klinkende soulknakkers, die met hij met new-countryster Nikki Lane opnam. Beiden komen uit het zuiden van de VS en hebben, ondanks dat ze uit quasi-tegengestelde genres komen, voeling met de zogeheten "southern twang".

De hele plaat is ook opgedragen aan de modder van North Carolina, waar hij, ondanks een verblijf in Los Angeles en New York, aan verknocht blijft. "This is home. This is where I’ve learned the most. North Carolina doesn’t get nearly the credit it deserves, but there are all these amazing people doing it a very particular way that is very inspiring. It’s always been at the center of so many different scenes—soul, country, jazz, hip-hop, indie rock. I wanted some of that dirt on this record. I’m leaving my footprint in that mud”, legt Rashad het zelf uit.

Hij streeft een soort van moderne funk na met de voeten diep in andere invloeden, want hij is ook niet te beroerd om de loftrompet af te steken over andere elementen. Naast James Brown, Shuggie Otis staan immers ook Bad Brains, Gang Of Four of The Cramps op de radar en dat waarderen wij. En net als zijn idolen schuwt hij de controverse niet. Thema’s als drugmisbruik, racisme, geweld en systematische onderdrukking vinden een uitlaatklep in zijn werk zonder daarvoor in bodemloze duisternis te vallen. Dansen op de vulkaan mag best. De plaat is trouwens ook stijlvol geproduceerd door het duo Blake Rhein (Durand Jones & The Indications) en Colin Croom (Twin Peaks), die het werk netjes verdeelden over Chicago, Nashville en Atlanta.

Of hij met ‘Electric: Born In Carolina Mud’ net als geloofsgenoten Arlo Parks of Celeste aanspraak mag maken op een spot in de eindejaarslijstjes is geen uitgemaakte zaak en wellicht nog vroeg om uit te maken, maar voor een prettig gestoorde funky middag ben je bij Boulevards wel op de juiste plek! Funk with a conscience.

14 maart 2022
Laurens Leurs