Boris McCutcheon - I'm Here, Let Me In

Eigen beheer

De Amerikaanse songschrijver Boris McCutcheon is in wezen een boer die muziek schrijft. Sinds debuut 'Mother Ditch' maakte hij een resem platen, waarmee hij samen met zijn band The Salt Licks vooral tijdens liveoptredens uitpakt. 

I'm Here, Let Me In

De laatste jaren tourde Boris McCutcheon vaak door de Benelux en deelde reeds het podium met goed volk als Ryan Adams, Iron & Wine, Los Lobos, The Handsome Family, Calexico, Howe Gelb en vele anderen. Niet toevallig, want zijn albums en nummers slaan ook in onze contreien aan.

Op deze plaat is een uitgepuurde McCutcheon te horen, die afscheid neemt van de bandformule. McCutcheon is geen pocherige songschrijver, maar een mens die houdt van de buitenlucht. In zijn songs komt het harde arbeidsleven (het weergaloos mooie Poor Tired Hands) naar voren, maar ook familiale connecties (Piece Of Mama) duiken op.

De elf nummers werden opgenomen samen met een aantal lokale muzikanten zoals Stephanie Hatfield (zang), David Gutierrez en Alex McMahon (gitaar, banjo), Greg Williams en Jared Putnam. Toch een groep dus, al worden eigenlijk enkel maar de sobere, effectieve songs van McClutcheon lichtjes ingekleurd.

De rootsy sound maakt het mogelijk dat de focus heel sterk op het vertellen van verhalen komt te liggen. Meer dan ooit is McCutcheon hier een storyteller. En soms zijn het ongemakkelijke verhalen, zoals opener I Blew It.

Muzikaal doet het denken aan John Hiatt, de akoestische Bruce Springsteen of John Prine en Townes Van Zandt. En de verhalen zijn, net als bij de genoemde artiesten, vaak ontsproten aan het dagelijkse leven.

Regelmatig worden er uitstapjes gemaakt, weg van de Americana. Lazy With You zou zo uit Tom Waits' 'Mule Variations' weggelopen kunnen zijn. Heel anders is dan weer het lome, zacht sudderende It's Her Turn Now dat, net als Shake It Up, uit de koker van John Hiatt had kunnen komen. De ritmiek van het van een funky toets voorziene A Week Before The 4th Of July waarmee McCutcheon vet knipoogt naar ZZ Top. Dan is er nog het naar Hank Williams knikkende Godzilla vs. King Kong, gezongen en gespeeld als een ware tearjerker.

'I'm Here, Let Me In' is een prima album waarop rootsy Americana gekruid wordt met country en blues. Laat het album vooral groeien zodat de songs helemaal kunnen aanrijpen.

30 juli 2017
Philippe De Cleen