Boris & Merzbow - 2R0I2P0

Relapse Records

2R0I2P0

Wat gebeurt er wanneer een onbeweeglijk object in contact komt met een onweerstaanbare kracht? Soms doen ze gewoon mooie dingen samen. De onwrikbare zware doom van kameleonband Boris en de onstuitbare stroom snerpend lawaai van Merzbow manoeuvreren op '2R0I2P0' gracieus rond een fatale botsing. Beide Japanse legendes zijn in staat de ego's aan de kant te laten en zich, waar nodig, in elkanders kieren te nestelen. Het resultaat is een heel beweeglijke, bij momenten snoeiharde en ja, soms zelfs ontroerende plaat.

Wie de eerste single van het album al achter de kiezen heeft, kent de verbijstering. Opener Away From You is zowaar een subtiele en meanderende postrockballade. Merzbow gebruikt de elektronica en de bak kletterpercussie als warme, gezellige aanvulling bij Boris' postshoegaze. Het neigt naar de manier waarop Max Richter elektronica hanteert op 'Infra'. De texturale kunde van Masami Akita - Merzbows echte naam - doet zowel de roefelbak als de elektronica leven. In plaats van allesverzengende snerpnoise krijgen we bezield gepiep en gekraak. 

Doorheen de plaat zal Akita de intensiteit van dat lawaai opbouwen. De euforische postrock op To the Beach wordt vergezeld door een versie van Grandaddy's Jed die zich een weg uit de schroothoop heeft gebaand en een beetje boos is. Op Coma mag boze Jed doorrazen in een dans met zwevende gitaarmelodieën.

Love gooit het hek van de dam. De doom van Boris wordt overgoten met klassieke Merz-noise. Daarbij kronkelen de twee rond elkaar. Het zou al te gemakkelijk zijn er een botsing van twee mastodonten van te maken, een onbeluisterbare monoliet die drijft op shockvalue, all edge no point. In plaats daarvan begeleiden Boris en Merzbow elkaar naar nieuwe sonische gebieden. Zoals Sunn O))) en Scott Walker dat eerder ook al deden op 'Soused'.

Versta ons niet verkeerd: Boris en Merzbow metsen bij momenten oorverdovende muren van geluid. Maar evengoed laten ze een song uiteenrafelen (Uzume) of verkennen ze melancholische dieptes (Evol). 

Waar Merzbow in het eerste deel van 'R0I2P0' vaker de definiërende toets mag hanteren, trekt Boris naar het einde toe harder aan de kar. Melvins-cover Boris (je raadde het al, de inspiratie voor de naam van de band) valt loodzwaar in de koptelefoon. De apocalyptische doomriff op Shadow Of Skull eet decibelmeters voor ontbijt. 

'2R0I2P0' verandert bij elke luisterbeurt. Het album overprikkelt je zodanig dat je je erg moet focussen om alle subtiliteiten mee te krijgen. Het is een heel fluïde, maar ook erg solide schijf. Boris en Merzbow wijzigen doorheen het album vaak van koers en mood, maar hebben zo'n sterk en gedefinieerd kerngeluid dat het nooit aandoet als een lukrake verzameling songs. De plaat heeft doorgrondingstijd nodig en is logischerwijs erg herbeluisterbaar. Een masterclass door artiesten met elk decennia ervaring op de teller.

16 december 2020
Koerian Verbesselt