Boogie Beasts - Deep

NAKED

Deep

In het najaar brachten we jullie al de toen nieuwe single van Boogie Beasts als Inlands Maatje. Vandaag is er een album vol met lekker fuzzy deltablues.

Mad was het moment waarop wij aanpikten in het verhaal van Boogie Beasts, een verhaal dat toen al enkele jaren liep, In 2015 bracht dit vierkoppige monster een eerste album uit met de uitdagende titel ‘Come And Get Me’, maar dat drong toen – ons gemis – nog niet tot ons door, ook al was de Franse Rolling Stone lyrisch.

Vanaf de eerste track uit deze plaat waren we wel mee en sindsdien was er ook nog tweede single Emotion. Ook daarop wordt in de rivier van de elektrische, grunzige blues gedregd. De gitaren schuren tegen elkaar op in een vettige paringsdans en de drums jakkeren niets ontziend door. Lekker, maar toch niet zo lekker als Mad.

Wij vinden de Boogie Beasts het lekkerst als ze het tempo iets laten zakken en diepe sporen trekken in de Louisiana-modder met die zware motoren. En dat doet dit viertal voldoende op deze tweede. Luister maar eens naar afsluiter In Front of You; of naar No Good, die heerlijk dreigende song waar de voodoo vanaf druipt en waar de mannen niets meer nodig hebben dan een stem, een streep mondharmonica, een zeepkist met snaren over en wat spookachtige percussie.

Of leg de naald op I Don’t Know Why, de wanhopige hartenkreet van een onbegrepen minnaar die nochtans hondstrouw is. Dat blijkt dan weer uit Trouble waarin een stoute meid bot vangt ondanks de natuurlijke, lichamelijke reactie ergens net onder de doodskopgesp. Ook heel lekker is Gonna Be Your Man, dat ondanks de titel grotendeels in het Frans gezongen wordt. Meer cajun dan dit krijg je het niet en de knipoog naar Serge Gainsbourg en Jane Birkin is, ondanks de vettige riff, even subtiel als origineel.

Het zal wel al duidelijk zijn: met ‘Deep’ duikt Boogie Beasts weer op overtuigende wijze in de Mississippi-delta. De blues klinken hier rauw, ruig en overtuigend. Gaat dat zien en horen in Hasselt, Leuven en Luik.

11 januari 2019
Marc Alenus