Bonfire Lakes - Leaves

Eigen beheer

In 2014 waren wij bijzonder lyrisch over de ep van Bonfire Lakes. Sindsdien bleef het lange tijd stil rond Marino Roosen en zijn band. Nu, vier jaar later, is er met ‘Leaves’ eindelijk een debuutplaat en het is alweer een pareltje.

Leaves

 

Waarom Roosen pas op zijn veertigste met een debuutplaat komt, is natuurlijk de vraag. Het leven en agenda’s kwamen continu tussen de opnames geslopen; Door enkele wissels in de bezetting, het afhaken van een platenlabel, de andere projecten van de bandleden, het overlijden van Roosens vader en het ontbreken van een strikte deadline heeft Bonfire Lakes de tijd genomen om alles volledig naar eigen goesting te doen.

Met het wondermooie en bol van weemoed staande Women word je zachtjes binnengeleid in het universum van Bonfire Lakes. Eenzelfde gevoel krijgen we bij single Two Sisters waarbij de samenzang met Sarah Pepels van een ongelofelijke, emotionele schoonheid en traagheid is.

Beginnen en eindigen met een hoogtepunt, zou je kunnen stellen, maar daarmee zouden we alles wat er tussen staat te veel onrecht aandoen. We herkennen Ghosts no°2, Imploded en Ghosts vanop de ep, maar de arrangementen zijn licht aangepast en kunnen op ‘Leaves’ echt wel als een upgrade gezien worden.

Till Death Do You Part, waarin Sarah Pepels de leadzang voor haar rekening neemt, is een derde hoogtepunt; een ingetogen klein gehouden song maar net door die minimalistische aanpak ook keihard binnenkomend.

‘Leaves’ is een compact, maar schoon plaatje dat zijn plaats op de radio, in de concertzalen en bij u thuis dubbel en dik waard is. Het staat bol van de melancholie, tederheid en harmonie. Dit is Americana en folkrock op zijn best. Denk aan Douglas Firs en Bony King in eigen land en Wilco en Sophia over de plas. Stuk voor stuk bands waarmee je toch graag vergeleken wil worden.

22 april 2018
Patrick Blomme