Blind Ego - Liquid

Gentle Art Of Music

Over de kwaliteiten van een Duitse motor is er doorgaans weinig discussie. Zo ook in het geval van Blind Ego, het solovehikel van RPWL-gitarist Kalle Wallner. Het derde album ‘Liquid’ loopt als gesmeerd; de motor is zelfs krachtiger dan ooit. Bovendien werkt de plaat ook op een emotioneel niveau. 

Liquid

‘Liquid’ moet naar de verschillende energiestromen verwijzen die de negen songs vooruitduwen. De luisteraar wordt inderdaad overspoeld door machtige golven van ensemblespel tussen Wallner, drummer Michael Schwager en bascoryfeeën uit de Duitse progscene. Water is leven, zoals iedereen weet, maar water maakt ook destructieve krachten los. De analogie beschrijft goed de schizofrene natuur van het album. ‘Liquid’ klinkt de ene keer zwart, agressief en metalig, de andere keer manifesteert de muziek een zuiverende helderheid.

Langs die breuklijn verliepen Wallners vorige soloalbums. Terwijl het debuut ‘Mirror’ (2007) haast melancholisch klonk, was ‘Numb’ (2009) een klap van de hamer; de door metal beïnvloede hardrock sloeg spijkers met koppen. De Beier trok zeven jaar uit om de twee werelden met elkaar te verzoenen op ‘Liquid’.

Logisch dat hiervoor meerdere stemmen werden aangezocht. De uithalen van Erik Ez Blomkwist (Seven Thorns) schragen het broeierige A Place In The Sun, terwijl we ook naar adem moeten happen tijdens Hear My Voice Out There. Eleganter zijn de zangpartijen van de Nederlander Arno Menses (Subsignal), maar ook dan voelen we de woede van Wallner.  

Instrumentaal staat alles als een huis. In What If functioneren de gitaren en de bas van Ralf Schwager (Subsignal) als stuwraketten. Spanningsbogen worden tot het uiterste getrokken in Never Escape The Storm en Tears And Laughter. Het slotnummer Speak The Truth wijkt hiervan af en cultiveert eerder een bluesgevoel, wat ook aan de stem van Aaron Brooks (Simeon Soul Charger) zal liggen.

‘Liquid’ verenigt schoonheid en destructie, huwt liefde met geweld en bouwt een gemeenschappelijke ruimte voor hoofd en hart. Ze klinken allemaal gearticuleerd in de voorbeeldige mix van Wallners spitsbroeder Yogi Lang (RPWL).  

26 oktober 2016
Christoph Lintermans