Birth Of Joy - Hyper Focus

Glitterhouse Records

De leden van het Nederlandse powertrio Birth Of Joy leerden elkaar een dikke tien jaar geleden kennen op de Herman Brood Academy in Utrecht. Sindsdien maken de drie non-stop muziek. Ze speelden Europa enkele malen plat en brengen nu het vijfde studioalbum 'Hyper Focus' uit over heel Europa via Glitterhouse records. 

Hyper Focus

In de bio noemen de drie de muziek psychedelische rock. Maar verwacht je niet aan lange, trippy jams, want in de loop der jaren heeft de muziek van Birth Of Joy een serieuze gedaanteverandering ondergaan, invloeden van grunge, stoner en zelfs punk slopen binnen en het geheel laat zich misschien nog het best omschrijven als 'Hyper Focus'.

Wie na de stampende opener Join The Game, waarin de leden van de band, zanger-gitarist Kevin Stunnenberg, Bob Hogenelst op drums en Gertjan Gutman op Hammond, hun kunnen voorzichtig etaleren, nog twijfelt, zal tijdens het behoorlijk opgefokte Hyper Focus volledig overstag gaan. You are Many gaat op hetzelfde stramien verder. Gelukkig is er dan het interludiumdat zorgt voor een rustpunt. Die interludia verdelen het album trouwens in mooie, hapklare brokken. 

Deel twee bevat de knaller van het album Witches Hammer, tevens de naam van het bier dat de band liet brouwen ter promotie van de releaseshow, maar met de creepy orgeldeun en zangkoren zou dit wel eens de opvolger kunnen zijn voor de klassieker Grow uit het alom geprezen album 'Prisoner' (waarmee de band zelfs een Edison-ominatie in de wacht sleepte), een album dat meerdere gelijkenissen met dit 'Hyper Focus'  vertoont. 

Dat de band de laatste jaren enorm gegroeid is, kan je duidelijk horen in Foremoon, dat zeer rustig begint en de laatste minuut volledig openbarst; of Poor Duffy ,eveneens een rustig nummer waarin we zowaar blazers en percussie ontwarren. 

Dit is zonder twijfel één van de meest veelzijdige albums van het trio. De referenties naar The Doors, Pink Floyd, Deep Purple, Jimi Hendrix en consorten blijven, maar ze geven er een moderne draai aan zodat het toch vooral als Birth Of Joy klinkt. 

Het is de band gelukt om op dit kleine uur muziek geen enkel moment te vervelen. Net als je denkt alles gehad te hebben, toveren ze nog een konijn uit de hoge hoed in de vorm van een vette gitaarsolo of een machtige streep Hammond. Zonde dat deze vette rockband in België amper aan de bak komt. België blijft een vrijwel blinde vlek op hun kaart. Laat ons hopen dat daar met de release van dit album snel verandering in komt. Hoe dan ook, dit album zal sowieso in ons jaarlijstje prijken.

28 februari 2018
Bert Gysemans