Biohazard Means To An End

SPV
Means To An End
Biohazard, het moet tegenwoordig al een monument zijn! Het New Yorkse gezelschap staat al een tijdje aan de top van het hardcorewereldje. Zowel live als op plaat geven ze steeds het beste van zichzelf, en dat leverde hun een erg trouwe fanbase op. Nieuwsgierigheid alom dus, nu hun nieuwe album “Means To An End” afgewerkt is.

Het eerste wat je hoort is een soort oude sirene. Die dient als een terechte waarschuwing voor de luisteraar, want enkele seconden later komt de pletwals die Biohazard heet recht op je af, en haast je je naar de schuilkelders. Het concept achter deze band is doorheen de jaren nog niet gewijzigd, dus ook hier krijg je weer de typische NYHC te horen met maatschappijkritische en sterk persoonlijke teksten. Muzikaal wordt dus ook op deze plaat beroep gedaan op de mid-tempo hardcore met dubbele zang, en geregeld vocale ondersteuning door een koortje. Zoals altijd hebben de songs een hoog moshgehalte en ook de meezingkwaliteiten zijn goed vertegenwoordigd. Er hangt ook een oldschool-vibe over Means To An End, maar door de gitaarsolo’s die af en toe opduiken gaat dit gevoel nooit over in keihard rechtdoor spelen.

De groep is dus nog geen haar veranderd, en titels zoals My Life, My Way, The Fire Burns Inside en Filled With Hate benadrukken nog eens dat ze ook mentaal trouw blijven aan hun roots. Weinig evolutie dus, maar een formatie als Biohazard doet dan ook gewoon waar ze goed in is en dat is tevens wat er van hun verwacht wordt. En dat ze terecht bij de wereldtop horen bewijzen deze vier heren maar al te graag met dit werkstukje. Means To An End is ruim een halfuur pure energie, die zowat het hele hardcore-minded volkje zal aanspreken. Biohazard heeft er weer een topper bij!

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael