Bill Callahan & Bonnie "Prince" Billy - Blind Date Party

Drag City

Blind Date Party

Bezigheidstherapie op hoog niveau, dat is wat we allemaal betrachten in deze grillige tijden van nauwelijks concerten, geen tours (al zeker geen internationale) en veel, heel veel loze tijd, die zo zinvol mogelijk dient ingevuld te worden. En als alternatieve klasbakken als Bonnie Prince Billy (a.k.a. Will Oldham) en Bill Callahan (a.k.a. William Rahr Callahan) elkaar vinden in die loze tijd, kan dat interessante resultaten opleveren.

Zeer interessant zelfs, want de vrucht van de door omstandigheden gedwongen samenwerking levert een viersterrenplaat op. Met 'Blind Date Party' kan 2022 behoorlijk vrolijk ingezet worden. Met een aantal prominente studiogasten werden maar liefst negentien (19!) covers van zeer diverse pluimage door de mangel gehaald. Want wat te zeggen van een keuze die laveert tussen Steely Dan over Billy Eilish, Cat Stevens, Lou Reed, Hank Williams Jr., John Prine tot Iggy Pop.

Maar het zouden Bill Callahan en Will Oldham niet zijn, als ze ook de radar niet op obscuurder materiaal zouden richten als daar zijn Graham Russel (gitarist Air Supply), Michael Burton (Amerikaans soulzanger), Dave Rich (Amerikaans pianist),enzovoort. Enfin, u begrijpt het al: een heuse eclectische splinterbom, waarover de übernerds zich behoorlijk kunnen verkneukelen.

Op papier klinkt dat allemaal behoorlijk intrigerend en avontuurlijk, maar werkt het ook? Wel, de belofte wordt waar gemaakt, want de vermenging van deze toch wel aparte stemgeluiden loopt perfect en de arrangementen en uitvoering zijn voortreffelijk. Welk blik sfeer ze ook openen, ingetogen tot ronduit feestelijk, er wordt elke keer "gescoord".

Als iedere blind date op deze manier verliep, draaide de huwelijkskapel in Las Vegas overuren. Betekent dit ook dat ze het persoonlijke niveau evenaren? Het is natuurlijk veel gevraagd om te tornen aan de status van pakweg 'Dream River' (het meesterwerkje van Bill Calahan uit 2013) of 'Master And Everyone' (het pareltje van Bonnie 'Prince' Billy uit 2003). Maar dat was natuurlijk ook niet de opdracht. Zoals de plaattitel al aangeeft, wordt ‘Blind Date Party’ een kennismaking met een aantal welbepaalde songs en wordt dat met veel branie en panache zo goed mogelijk naar de eindmeet gebracht.

Persoonlijke favoriet: Deacon Blues van Steely Dan, een van origine vernuftige jazzklassieker wordt hier onderkoeld gebracht door de basstem van Bill Callahan, fantastisch ondersteund door het subtiel fragiele hoge stemmetje van Bonnie 'Prince' Billy. En terwijl Steely Dan excelleert in breed uitwaaierende arrangementen, is de minimalistische aanpak - er komt geen tik drums of percussie aan te pas - van Callahan en Bonnie 'Prince' Billy een ultiem eerbetoon aan het giga schrijftalent van Donald Fagen en Walter Becker.

Tussendoortje van formaat!

10 januari 2022
Laurens Leurs