Big Spin - Big Spin

Records DK

Big Spin

In 1997 werd de Mexiaanse punkgroep Big Spin opgericht door drummer Victor en gitaristen Ros en Toño. Later kwamen daar frontman Eumir en bassist Miguel bij en in 2000 releasten de heren debuutalbum '... Be Good To Yourself'. Kort daarna verliet Toño de band en gingen ze als viertal verder. Daarna werd het verdacht stil rond de heren, maar nu, twintig jaar later, is er plots een tweede album.

Het komt niet heel vaak voor dat het laatste gedeelte van de plaat het beste is, maar hier is dat zeker het geval. Het eerste deel is redelijk rommelig en onsamenhangend. Daar komt nog bij dat de productiekwaliteit van het album niet al te best is. Op het moment dat opener 1900 begint, hebben wij niet het idee dat wij naar punkrock aan het luisteren zijn. Sterker nog: het lijkt wel een nieuwe song van Mooi Wark. Het nummer heeft een zekere boerenrockfeel over zich hangen, hetgeen later enigszins overgaat in partypunk (denk Toy Dolls).

Wel mag gezegd worden dat de zang van frontman Eumir prettig is om naar te luisteren. Deze man kan echt alles zingen. Verschillende stijlen passeren dan ook de revue. In Ctrl + Alt + Del horen we bijvoorbeeld ska-invloeden met een hoog Rancid-gehalte. Tim Armstrong zelf had dit nummer kunnen zingen. I Can Give You Nothing zou niet misstaan op een reggae-album en afsluiter I Wanna Come Clean lijkt rechtstreeks uit de jaren vijftig geplukt te zijn. Kortom, aan het hele album is totaal geen touw vast te knopen en wij vragen ons dan ook af wat hier de bedoeling van kan zijn.

Desondanks staan er ook enkele topperjes op het album. Big Spin laat horen dat ze wel degelijk oprechte, sterke punkrock kunnen maken met Bottomless, Fade Away en Peas. Vooral in die laatste song lijkt het even of we naar Anti-Flag aan het luisteren zijn. Die drie nummers laten snelle riffs horen, een fijne gitaarsolo en uitstekend drumwerk. Gewoon no-nonsense-punk.

Voor wie houdt van strak gespeelde riffs, melodieuze zang en een kwalitatief goed geproducete plaat onthoudt zich het best, maar wie rommelige, dronken partypunk kan waarderen, zal dit album best leuk vinden. 

2 februari 2020
Jerre Hoetink