Big Shoes - Fresh Tracks

Qualified Records

Fresh Tracks

Vers vanuit Nashville komt 'Fresh Tracks' van Big Shoes, een naam die in eerste instantie wellicht geen belletje doet rinkelen, maar daar lijkt snel verandering in te komen.

De leden van Big Shoes zijn geen kleintjes. Keyboardspeler Mark T. Jordan was lid van onder meer Van Morrisons band, gitarist Will McFarlane heeft bijgedragen aan het werk van Joss Stone en een aantal andere leden zijn te horen op platen van Bonnie Raitt en Etta James. En dat zijn maar een paar namen van de stapel, maar het geeft een impressie van met wie we te maken hebben. 

De band begon als tribute om het vroege werk van de iconische band Little Feat nieuw leven in te blazen. Nadat al vlug bleek dat er toch goede schrijvers in het gezelschap zaten, besloten ze toch met eigen werk aan de slag te gaan, hetgeen ondertussen een drietal albums opleverde. Op de voorgaande platen waren her en der nog covers te ontdekken. Op deze langspeler staan enkel tracks uit de eigen vingers. Het blues-/rootsgezelschap start met het zoetsappige I Got You Covered, eentje die vlot binnenkomt en meteen zorgt voor een heerlijke zomerse ondertoon. 

Hole In The Sky hanteert het herkenbare authentieke bluesritme, dat alle ruimte geeft aan de zwoele stem van Rick Huckaby. Hoewel If The Blues Was Green zich ook in deze authentieke richting begeeft, zit er hier meer uptempo swing in de sound. Het doet je wegdromen naar een bruin cafeetje, gevuld met mensen swingend op de live band die zich op het podium bevindt. 

Roses Are Blue laat je even rustig uitblazen, maar ook deze andere stijl past perfect op dit album. Hoewel ze zich hebben laten inspireren door grootheden als B.B. King en Ray Charles, blijken ze duidelijk op eigen bennen te kunnen staan. Door een diversiteit aan stijlen straalt het vakmanschap en de creativiteit er van alle kanten vanaf. Dat alles maakt dat dit twaalf tracks tellende album een prima toevoeging is aan de collectie van elke bluesfanaat. 

11 maart 2023
Jordi Rijnders