Beyond The Labyrinth - Brand New Start

Freya Records

Brand New Start

Naast het uitbrengen van parels van melodieuze hardrockschijfjes, heeft Beyond The Labyrinth ook op het podium zijn kunnen ruimschoots bewezen. Ondanks meerdere personeelswissels staat de band anno 2019 nog steeds als een huis. De titel 'Brand New Start' betekent nog niet dat de band plots andere wegen inslaat. .

De stem van nieuwe zanger Filip Lemmens past perfect bij deze band. Hij beschikt over een uiteenlopend stembereik en voelt zich duidelijk als een vis in het water op deze ep. En dat heeft zo zijn uitwerking op de rest van de band. Dat merk je al aan de titelsong, waarbij voor het eerst de haartjes op onze armen rechtkomen van puur genot. Het zal niet de laatste keer zijn. Op het daaropvolgende Shine wordt dat nog eens in de verf gezet.

In Flanders Fields is een indrukwekkende ballade die door Lemmens' inbreng tot naar een hogere dimensie wordt getild zodat je nog maar eens een krop in de keel krijgt. Afsluiten doet Beyond The Labyrinth met Salve Mater, waarbij die kruisbestuiving tussen muzikanten en zanger zorgt voor een magie die je zelden tegenkomt.

De nieuwe start houdt dus vooral in dat Lemmens' stem ten volle wordt gebruikt binnen het bestaande concept. De gestroomlijnde gitaarriffs en drumsalvo's, die naar goede gewoonte knetteren als een houtvuurtje, ronden het helemaal af. Als kers op de taart zijn er dan nog de keyboardklanken en de baslijnen. Wat misschien nog het meest opvalt is dat iedereen meer dan ooit tevoren dezelfde kant uitkijkt. Het resultaat is een pracht van een ep van een band, die na bijna vijfentwintig jaar duidelijk nog niet op de lauweren rust.

8 september 2019
Erik Van Damme