Beth Hart - A Tribute To Led Zeppelin

mascot label group

A Tribute To Led Zeppelin

De bluespowervrouw Beth Hart is een uitzonderlijke uitdaging aangegaan met het nieuwe album. Hoewel ze een aantal jaar terug nog zei dat ze dat zeker niet ging doen, ligt 'A Tribute To Led Zeppelin' klaar om een nieuw publiek te veroveren.

Beth Hart heeft ondertussen een opmerkelijke carrière achter de rug. In de vroege jaren negentig won ze een talentenjacht met een hoofdprijs van 100.000 dollar. Na een tweetal albums uitgebracht te hebben, kwam de grote doorbraak met 'Leave A Light On', dat vooral gaat over haar alcohol- en drugsverslaving. Vooral de titeltrack van deze plaat bracht haar naar de top. Grote tournees, goed gevulde zalen en een bijzondere samenwerking met Joe Bonamassa is wat haar te wachten stonden.

'A Tribute To Led Zeppelin' komt niet als een grote verassing. Hoewel ze zelf het verzoek van producer Rob Cavallo in eerste instantie afwees, is ze hier tijdens de lockdown toch op teruggekomen. Het verzoek kwam nadat Hart in de studio een geïmproviseerde versie van Whole Lotta Love zong. Enige tijd later is juist die track de opener van dit album. Dit album brengt haar stem naar een niveau, dat haar als gegoten lijkt te passen.

Naast de openere hoor je ook klasiekers Stairway To Heaven, Kashmir en Black Dog voorbijkomen. Die tracks doen niets onder voor de legendarische stem van Robert Plant. De kenmerkende rauwe strot levert dat beetje extra power op. Hierdoor krijg je meteen een andere beleving van deze wereldhits. Om de stem goed te ondersteunen, hebben ze een ongekend A-Team verzameld. Tim Pierce (Bon Jovi, Bruce Springsteen, Tina Turner) op gitaar, Chris Chaney (Rob Zombie, Jane's Addiction, Slash) op bas. Keyboards worden verzorgd door Jamie Muhoberac (Bob Dylan, Iggy Pop, Rolling Stones), op drums vind je Dorian Crozier (Celine Dion, Miley Cyrus, Joe Cocker) en Matt Laug (Alanis Morissette, Alice Cooper). Het orkestrale arrangement is van de hand van David Campbell (Muse, Aerosmith, Beyoncé). Dit team maakte deze puzzel compleet.

Er wordt vaak gezegd dat men het origineel met rust moet laten. Beth Hart heeft die code doorbroken zonder hem te beschadigen. Neem nu de medley Dancing Days / When The Levee Breaks, waarvan vooral de laatste zoveel kracht uitstraalt dat het origineel er haast bij verbleekt. Na het beluisteren daarvan kwam de dame er pas echt achter wat voor opmerkelijke componist Jimmy Page is. "It's phenomenal. They are modern-day Beethovens. They're insane; that's insane music", liet Hart zich ontvallen.

Muzikaal blijft ze dicht bij het origineel. Vocaal gezien gooit ze het over een andere boeg. Op vele vlakken geeft ze de nummers een flinke schop onder de kont. Zowel het ruwe gebrul als de rustige, emotie opwekkende zang passen perfect bij de tijdloze muziek van Zeppelin. Door die input krijgen de nummers een nieuw modern jasje en zullen de originelen een nieuw publiek aantrekken. 

13 maart 2022
Jordi Rijnders