Benny Zen The Recording Artist Ft. The Syphilis Madmen - HITS

Fons Records

Van alle incarnaties die Peter Houben al heeft aangenomen is Benny Zen & The Syphilis Madmen stilaan degene die het langst meegaat. Met ‘HITS’ is hij zowaar al toe aan de vijfde plaat in deze vorm. En hij lijkt het nog niet beu te zijn.

HITS

Wie hier een compilatie verwacht, is duidelijk niet vertrouwd met Benny Zen & The Syphilis Madmen, want dit is uiteraard geen verzamelaar, maar gewoon het zoveelste gortdroge mopje van onze favoriete Limburger. En uiteraard vindt die gezonde gekte ook zijn weg naar de teksten. Luister maar eens naar Brain Fever: “So I play the trombone and I gotta light a fire and break some bread”. Waar hij het haalt? God (of de duivel) mag het weten.

Aan de andere kant zijn de lofi liedjes, die we van hem gewoon zijn, deze keer instant zoet. Het begin van het eerder vernoemde Brain Fever deed ons bijvoorbeeld aan de latere, meer mellow Fountains Of Wayne denken, maar daar blijft het nooit bij. Een andere referentie is die van Hugo Matthijsen, wiens naam te binnen schiet bij Don’t Touch My Beer. Ook hij had trouwens last van een overdosis absurde humor.

Intussen lijkt er volop geëxperimenteerd te worden met allerlei elektronisch speelgoed, hoewel de ruggengraat van de songs nog steeds het klassieke gitaar-bas-drums-trio is. Maar de drumpatronen en vreemde bleeps passen wel bij de nog steeds niet meest boeiende stem van Peter Houben. Ook Yoni Wolf van Why? heeft zo’n stem en ook hij weet die uit te buiten zoals Houben dat kan.

‘HITS’ wordt uiteraard ook weer geen hit. En dat zal ook wel niet de bedoeling zijn, hoewel wij nog steeds dat gevoel hebben dat, moest hij echt moeite doen, Houben het echt wel in zich zou hebben om (een) indiehit(s) te scoren. Net zoals hij er met Isabel ooit één achteloos uit de mouw schudde. Dat zou gerust Step Back kunnen zijn, dat met die oeoeaah’s bijzonder lekker in het oor ligt. Tegelijkertijd zijn al die andere songs op hun eigen manier ook allemaal in staat om een glimlach om je lippen te toveren.

Maar ach, wat doet het er ook toe? Laat Benny Zen maar gewoon Benny Zen blijven en voortwerken in de marge zoals hij dat al jaren doet. Wie weet verdwijnt de magie anders wel gewoon. Dat zou pas jammer zijn.

 

6 april 2017
Patrick Van Gestel