Ben Watt - Storm Damage

Unmade Road

Storm Damage

De term singer-songwriter heeft onder de fijnproevers de laatste jaren een serieuze deuk gekregen. Waar het vroeger vaak synoniem stond voor kwalitatieve songs, die soms dat tikkeltje moeilijker waren, is het vandaag een eufemisme voor "aparte" jongens en heren die al dan niet een hoed of gezichtsbeharing dragen. Ook Ben Watt, de mannelijke helft van wat ooit Everything But The Girl was, beschikt over hoed en haar, maar kan gelukkig terugvallen op uitstekend vakmanschap als het op songwriting aankomt.

Vier jaar na het gelauwerde ‘Fever Dream’ is Ben Watt terug met dit ‘Storm Damage’. In een week tussen Ciara en Dennis leek er ons geen beter moment om deze plaat door de geluidsinstallatie te jagen. Met een outro, die alle juiste snaren weet te raken, laat Balanced On A Wire ons de haren meteen ten berge rijzen. Watt is misschien niet de meest benadigde "singer", maar op muzikaal vlak weten zijn songs eens zoveel te beklijven.

Summer Ghosts drijft op een subtiele piano met een occasionele zweverige synthlijn; een nummer dat niet zou misstaan in de discografie van muzikale grootheid Radiohead. Figures In The Landscape lijkt ons het meest geschikt als single, al weten we natuurlijk ook dat Watt geen muziek maakt voor de radio. Of laten we dat anders verwoorden: de radio maakt geen tijd voor muziek zoals Watt die maakt.

Bij Everything But The Girl wist Watt zijn stempel meermaals te drukken door het gebruik van de contrabas. Het klassieke basinstrument krijgt op deze plaat een prominente rol in Knife In The Drawer, een sfeervolle sleper die thuishoort op de soundtrack van elke zichzelf respecterende thriller. Minder fan zijn we van Irene. Instrumentaal zit het aanvankelijk wel snor, maar om de song meer dan zes minuten te rekken doet het nummer meer slecht dan goed.

De instrumentatie mag bij Watt misschien wel het voornaamste leitmotiv zijn, tijdens Sunlight Follows The Night weet hij ook tekstueel te raken. Het moeilijke karakter van liefde en alle bijhorende problemen weet hij met beperkte tekst perfect te vatten.

Afsluiter Festival Song is een heerlijke vertelling van hoe jongeren genieten van festivals. Een song die magna cum laude afstudeerde met felicitaties van de jury bestaande uit Tom Waits, Leanard Cohen en Bob Dylan. Een gedroomde afsluiter, die perfect weet te vatten hoe mooi het leven kan zijn op een warme zomeravond, terwijl je samen met je vrienden een pintje drinkt, een sigaretje rookt en meebrult met je favoriete muziek.

Op basis van dat laatste wonderschone nummer verdient Watt een staande ovatie. Maar - er is altijd een maar - we beseffen ook dat ‘Storm Damage’ niet altijd consistent is in de kwaliteit en dat de muziek bij Watt soms prioritair is op de tekst. Wij hopen dat hij ooit een plaat weet te maken - en daar twijfelen we niet aan - waarop hij beide perfect combineert. Want op basis van talent alleen al verdient Watt een plekje tussen de grootheden.

Ben Watt speelt op zondag 22 maart in de Botanique. Meer info en tickets kan u vinden via de website van Botanique.

14 februari 2020
Nick Van Honste