Ben Rath - Resolve

Sound In Silence

Resolve

Slecht nieuws: je zal lang moeten zoeken naar een cd van de Mancuniaanse ambientspecialist Ben Rath. “Gelimiteerd” en “gegeerd” zijn elkaars vijanden in dit geval. Maar als je na het lezen van deze review toch snel bent, kan je misschien nog een tot driehonderd stuks beperkt, mooi vormgegeven cd-r’tje bij Sound In Silence bestellen. Eerlijk gezegd: wij zouden niet twijfelen.

Ook de derde uitgave van Ben Rath op dit label is er eentje die ontstaan is in zijn homestudio via opnames van akoestische gitaar en spaarzaam toetsenspel die nadien bewerkt, gelaagd en auditief op punt gezet werden. Met als resultaat een dozijn toonbeelden van dromerige, gemillimeterde en emotioneel sterke ambientmuziek. Variërend van een holle, industriële tunnel van geluid, bestaande uit één langzaam omwentelende, vriendelijk klinkende drone (Robber Barons) tot een pracht van een zonsopgang die bestaat uit glorieuze soundscapes met glijdende, harmonieuze klanken en zachte fonkelingen (On The Eve Of The Strike).

Vaak erg verheven en met opperste schoonheid, maar toch ook een keertje met meer dramatische ondergrond. Zoals bij de Dreams Of A Liveable Future, dat een geheel is van duistere (kerk)orgeltonen en traag neerdwarrelende doomregisters. Ook al krijg je hier weer een soort van onderliggende, hoge toon mee, zodat dood en leven samenkomen in een stuk van statisch schrijdend orgelspel.

En zo krijg je dus ambient van de zuiverste soort en van zijn mooiste kant. Met zachte tonen en echo’s in de verte, een 3D-wereld van mysterie ontluikend. Vaak met een stevige doezel en veel zinderende scapes. Soms net iets extraverter om bij de les te blijven. En met voldoende variërende muzikale verhalen die telkens vier à vijf minuten meeslepen in een ander soort belevingsavontuur.

Trouwens, het kan goed zijn dat je in het minimalisme van tonen en subtiele details de draad enigszins verliest. Tegen het einde aan bij World Grief (Part I), veegt Ben Rath zichzelf uit in ruis en flarden en lijkt hij zelf ook het spoor ietwat bijster. Gelukkig gloeit Part II weer op met hoge en ook onderliggende registers. Om maar te zeggen: de kans is groot dat je gedurende deze ‘Resolve’ serieus in hogere sferen geraakt. Geniet ervan!

19 maart 2023
Johan Giglot