Ben Howard - Noonday Dream

Island Records

Noonday Dream

Afgelopen zomer nog op heel wat festivals, nu in heel wat concertzalen; de Britse folkpopzanger Ben Howard heeft zich met aanstekelijke, mijmerende nummers genesteld in heel wat harten. 'Noonday Dream' was dan misschien anders dan de voorgaande successen, dat maakte het zeker en vast niet minder goed.

 

Hoewel Ben Howard na zijn internationale doorbraak met 'Every Kingdom' (2011) gerust de commerciële toer had kunnen opgaan, doet hij met 'Noonday Dream' net het tegenovergestelde. De Britse singer-songwriter verfijnde zijn sound en drukte de typerende folkvibe wat meer naar de achtergrond: minder akoestisch en meer elektronisch. Maar Howard zorgt voor een geleidelijke overgang.

Nica Libres At Dusk klinkt nog vrij akoestisch, zij het ietwat dromeriger dan normaal. In Towing The Line komt er al meteen meer echo aan te pas, maar pas bij A Boat To An Island On The Wall is de verandering pas echt hoorbaar. Na een mysterieuze intro krijgen we een klein stukje van de “oude Howard” te horen om halverwege plots overweldigd te worden door punchy drums en een vuile, maar smakelijke, elektronische gitaar. Toegegeven: dit nummer duurt iets te lang om te blijven boeien, maar het idee staat ons wel aan.

Someone In The Doorway en A Boat To An Island Pt.2/Agatha's Song zijn daarentegen weer niet echt overtuigend. De leuke, mistige flow is aangenaam, maar het gebrek aan fantasie doet de nummers bijna meteen verslappen. Maar Where's Your Man maakt dat meteen goed. De golvende gitaar is, tezamen met Howards heldere uitlatingen, het kwiekste en meest luchthartige nummer op de plaat; als de zon die door de mist heen breekt.

Murmurations sluit tenslotte de plaat af, weliswaar op een nogal rare manier. Het getokkel op de achtergrond doet meteen denken aan Colin Stetsons Spindrift en heeft een hoog experimenteel gehalte dat we alleen bij A Boat To An Island Pt.2/Agatha's Song een beetje terugvinden. Maar het is zeker geen slechte afsluiter, integendeel. Howard toont maar weer dat je op hem geen stempel kan drukken. The Fear en Keep Your Head Up waren nog nooit zo ver weg.

Ben Howard speelt op 4 december in Vorst Nationaal (Brussel).

6 november 2018
Jeroen Poelmans