Ben Frost - The Centre Cannot Hold

Pias Records

De Australische elektronica en avant-gardespecialist Ben Frost is terug en zorgt met 'The Centre Cannot Hold' voor boeiend spektakel.

The Centre Cannot Hold

Op het vijfde studioalbum, de opvolger van de 'Treshold Of Faith'-ep, lijkt Frost de kunst van de ingehouden spanning beter dan wie ook te verstaan. Samen met vele andere muzikanten wil hij van muziek een drukkingsmiddel tegen het socio-politieke klimaat maken.

Frost heeft zich nooit goed gevoeld in zijn thuisstad Melbourne. Hij verhuisde naar Ijsland waar hij gelijkgestemde zielen zoals de Bedroom Community (met Nico Muhly en Valgeir Sigurdsson) vond. Die gemeenschap steunde hem en aan de hand van projecten onder het mentorschap van Brian Eno, werd Frost een liefde voor Afrikaanse muziek bijgebracht.

Van startpunt Treshold Of Faith tot Entropy In Blue gaat de luisteraar op een trip. Donker en vuil is de sfeer in A Sharp Blow In Passing. Eerst is er het ongemak wanneer je hoort hoe alles aan gort lijkt te worden geschoten. Daarna kom je terecht in een machinale en wordt het kernthema "vertrouwen" uit de doeken gedaan.

Het in tien dagen door Steve Albini opgenomen album getuigt ook van woede, ingebed in kille elektronica. Het korte, fragmentarische A Single Hellfire Missile Costs $100 000 is daar een passende demonstratie van en sluit deels aan bij Trauma Theory.

Ondanks de donkere, claustrofobische vibe, die het album kenmerkt, hoor je her en der kleine melodietjes nazinderen. Bovendien merk je hoe Frost aandacht heeft voor sociale thema's (Healthcare) en willekeurige observaties (Meg Ryan Eyez) en daarvoor inspiratie put uit de klassieken (Eurydices Heel). Ook op de helende kracht van liefde dient je hoop niet te berusten, zoals Frost laat horen met hoogtepunt All That You Love Will Be Eviscerated.

Ben Frost maakt met 'The Centre Cannot Hold' een haast onwerkelijke, maar uiterst spannende elektronicaplaat met soms dromerige accenten. Een beestachtige, overweldigende soundtrip in blauw en wit vol contrasten als donker en licht, koel en warm. Het evenwicht houdt het evenwel niet veel langer meer.

2 oktober 2017
Philippe De Cleen