Beledo - Dreamland Mechanism

Moonjune Records

Terwijl hij recent toegevoegd werd aan de in New York gebaseerde progrockband Circuline, maakt de Uruguayaanse multi-instrumentalist Beledo ook frisse jazzrockplaten. Door zijn verhuis naar de Big Apple werd hij opgemerkt door Leonardo Pavkovic van het MoonJune label. Hierop verscheen nu het prima ‘Dreamland Mechanism’.

Dreamland Mechanism

Het album kwam tot stand met medewerking van Pavkovics immer uitdijende adresboekje. Doorgewinterde fusionprominenten zoals Gary Husband en Lincoln Goines hebben een aardig idee hoe het genre klinken moet. Niet te veel notenracerij, en de focus op de melodie. Beledo speelt gitaar met autoriteit, maar weet tegelijk zijn vingervlugheid in toom te houden ten voordele van de publieksvriendelijkheid.    

Opener Mechanism schudt meteen fel aan de boom. Sonisch gesproken zit men dicht op de huid van wijlen John McLaughlin en zijn Mahavishnu Orchestra, met name door het lyrische vioolspel en de ritmische power van de tandem Goines (bas) en Gary Husband (drums). In Big Brother Calling schuurt Beledo’s gitaar tegen de lichtsnelheid aan of schuurt het zonder meer in dissonante akkoorden. Het verleent de song een waarschuwend karakter – meteen goed geplaatst in deze Trump-jaren.

Het geselen van het gaspedaal wordt even verlaten voor ingetogener werk. Marilyn ’s Escapade geeft ademruimte aan de alternatieve stemmen van piano en accordeon. De Spaanse gitaar in Lucila herinnert aan het akoestische gitaartrio met McLaughlin, Al Di Meola en Paco De Lucia, en het speelterrein wordt afgezoomd met Soendanese percussie. Die duikt ook op in het opgewekte, semi-akoestische Budjanaji, opgedragen aan de Indonesische gitarist en MoonJune-coryfee Dewa Budjani die zelf een solo speelt.   

Sudden Voyage en het afsluitende Front Porch Pine worden ritmisch ondersteund door bassist Tony Steele en drummer Doron Lev, en het is Steele die met een wereldgroove naast Beledo de hoofdrol opeist. Goines en Husband zijn weer van de partij in de onderhoudende genre-oefeningen Mercury in Retrograde en Silent Assessment.

‘Dreamland Mechanism’ serveert een breed palet uit de fusionkeuken, gekruid met Aziatische en latino-ingrediënten. Het album komt met een brevet van kunde inzake compositie en arrangement en illustreert Beledo’s stilistische veelzijdigheid. Als de Uruguayaan nog enkele jaren doorgroeit, kan hij een grote in de jazzrock worden. 

25 januari 2017
Christoph Lintermans