Bear's Den - Blue Hours

Communion

Blue Hours

Vrijdag de dertiende is voor sommigen onder ons een dag die wordt geschuwd. Hij heeft immers de reputatie om een dag vol ongeluk te zijn. Gelukkig zijn de mannen van Bear’s Den niet bijgelovig en kozen ze net die dag uit om het nieuwe album uit te brengen.

'Blue Hours' werd de naam van het vierde studioalbum van de Britten Andrew Davie en Kevin Jones, beter gekend als Bear’s Den. Ook deze keer kozen ze ervoor om samen te werken met producer Ian Grimble. Want waarom zou je ook wijzigen aan een topteam? Zeker als je één van de meest persoonlijke platen tot nu toe maakt. Enkele thema’s, die het duo deze keer aankaart zijn zelfreflectie en mentale gezondheid. Ze kozen die onderwerpen vanuit persoonlijke ervaringen, maar ook omdat ze willen aangeven dat mannen ook mogen praten over gevoelens en niet altijd de stoere kerel moeten uithangen en intussen in stilte lijden.

All That You Are werd het eerste uithangbord van 'Blue Hours'. Het is een rustig en ingetogen nummer in typische Bear's Den-stijl in combinatie met een melancholische stem die tegelijkertijd het thema van deze plaat aangeeft. Maar deze succesformule wordt niet tot vervelens toe herhaald. Daardoor wordt je aandacht vastgehouden en kan je deze plaat telkens opnieuw beluisteren zonder dat de verveling toeslaat. Rustige songs worden afgewisseld met enkele uptempo nummers. Spiders is bijvoorbeeld een gitaarsong die een extra dimensie krijgt toebedeeld. Op die manier wordt er gezorgd voor enige hoop tussen een aantal emotioneel beladen songs.

Ook openingssong New Ways toont een nieuw muzikaal kantje van de band, dat wij best wel smaken. De signature gitaar wordt ingewisseld voor piano en in Frightened Whispers en On Your Side ontwaren we zowaar enkele elektronische klanken.  Maar ondanks deze kleine experimentjes met een nieuwe sound, laten ze zich toch niet volledig gaan. De groep blijft trouw aan de vaste formule van simpele melodieën of instrumentale stukken. Een gemiste kans? Misschien, maar laten we de artiesten op eigen tempo ontdekken welk nieuw geluid hen het beste ligt.

Eén ding is alvast zeker: op Bear’s Den kan je altijd rekenen voor melancholische oorwurmen die nooit gaan vervelen.

21 mei 2022
Marjolein De Smet