Baxter Dury, Etienne de Crécy & Delilah Holliday - B.E.D.

Heavenly Recordings

B.E.D.

De som der delen versus het geheel. Hier gaan we weer. Achter B.E.D. schuilen de Britse indiepopzanger Baxter Dury (zoon van Ian), Frans elektrodanceproducer Etienne de Crécy en de Britse punkzangeres Delilah Holliday. Alle drie de muzikanten hebben dus een stevig stukje doe-het-zelf-rebellie in het bloed. En dat is alvast een goed vertrekpunt. Nu de muziek nog ...

Dat las u alvast goed. Titelloos album ‘B.E.D.’ schudt ons niet echt wakker. Met titels als Centipedes of Eurostars hoeft u alvast geen wereldschokkende feiten te verwachten. “Tout le budget de l'album, c'était les billets d'Eurostar.” liet Etienne de Crécy in een interview eerder verstaan. Of: “Ik kreeg een sms van Dury en had toen toch niets te doen, dus ben ik maar in de studio gekropen.”

Wat u bij deze krijgt, is een geheel van negen vrij rechtdoor ratelende elektropopliedjes die vaak iets meer dan twee minuten duren en die de ene keer met wat vrouwelijke charmes, de andere keer met vrij neurotische spoken word-frasen worden opgehemeld. Een soort van basic Vive La Fête waarbij elke vorm van emotie gewist is. Dansmuziek voor robots. Grootste opdracht die Crécy naar eigen zeggen vervulde: alles schrappen wat niet nodig was en komen tot de essentie van dance en beweging. En als je de eenvoudige elektronische indiepopliedjes van Dury al eerder kende, kan je niet anders dan concluderen dat hij dat ook effectief gedaan heeft.

Oh ja, in het zacht strelende en hobbelende liefdesliedje Walk Away – de eerst gereleaste single – gaat Baxter Dury nog wel aan het zingen, mag Delilah Holliday lieflijk vocaal aanvullen en durft de Franse producer halfweg zelfs wat extra bubbels voorzien. En in Fly Away (die originaliteit van de titelkeuze weer ...) haalt hij zijn ietwat vals wegdraaiende discosynths weer even boven. Maar verder is de less-is-more-aanpak van Baxter Dury, Etienne de Crécy en Delilah Holliday hier ronduit slaapverwekkend.

“Short, simple and honest”, zo pronkt de zoon van punkicoon Baxter Dury met dit plaatje. Wel, we zullen het ook zo afronden. Goed dat we er op een klein halfuurtje door waren.

29 april 2019
Johan Giglot