Bauer - Eyes Fully Open

Basta

Berend Dubbe, gewezen Bettie Serveert-drummer, maar vooral de man achter Bauer, liet tien jaar wachten op een opvolger van zijn vorige album. Dat is lang, maar ‘Eyes Fully Open’ was het wachten meer dan waard. En dat blijkt met elke luisterbeurt meer en meer. 

Eyes Fully Open

In de afgelopen tien jaar heeft Dubbe niet stil gezeten. Zo maakte hij verschillende soundtracks, werkte hij aan commercials en was hij de voice-over van de Nederlandse, commerciële omroep Net 5. Onlangs deed hij nog mee aan een bijzonder project met enkele bevriende muzikanten waarbij hij het vergeten Sinatra-album ‘Watertown’ speelde. Sinds 2008 werkte hij in alle rust en alleen aan wat nu ‘Eyes Fully Open’ als resultaat heeft.

Orkestrale pop noemt Dubbe zijn muziek zelf. En daarmee slaat hij eigenlijk de nagel op de kop. Zelf zegt hij dat zijn ervaring in de filmmuziek en het Sinatra-project enorm inspirerend gewerkt hebben bij de uitwerking van deze plaat. Zonder overdadig symfonisch te gaan werken, maar eerder subtiel binnensluipend en breed uitwaaierend waar het kan en - vooral - overgoten met die heerlijke bariton van hem, weet hij de aandacht te trekken. ‘Eyes Fully Open’ klinkt bijgevolg erg eigentijds en fris, maar ook groots en kwetsbaar tegelijkertijd.

The Alchemist was als vooruitgestuurde single een ideaal voorproefje voor wat komen zou; een vrij ingetogen, zwaarmoedige song met hier en daar wat frivole loopjes. Het gaat hier vooral over de wijze raad van een vader voor zijn zoon: “All will be fine in the long run.”

Dat het album zo lang heeft mogen rijpen, hoor je in de vele, creatieve twists die in de nummers verwerkt zitten. Meest uit de band springend daarbij is Under The L waar de richting en toon tot vier keer switchen van ingetogen naar uitgelaten en weer terug. Ook het daaropvolgende Little Island Song wisselt van subtiele percussie naar scheurende gitaren met zelfs een zeemzoet middenstuk en een warm, maar kordaat orgeltje.

En er zijn nog wat songs die zich op één of andere manier in het gehoor nestelen. Zo houden we van het gezellige, poppy en breed uitgearrangeerde Evergreen, het duistere, enge maar ook klein groovende I Will Keep You Warm en het ingetogen gezongen en van uitbundige symfonische elementen voorziene Waterfall.

Hét topnummer is echter Fancy Friends, het slotnummer. De song wordt zachtjes geopend en ook weer minzaam neergelegd op het einde met tussenin een subtiele, nooit over the top gaande opbouw. “We don’t have to try / to see how the story ends / In a world full of fancy friends”, zingt Dubbe en we geloven er elk woord van.

Dubbe verklaarde zelf dat, als er een nieuw Bauer-album zou komen, het dan ook hét Bauer-album zou moeten zijn. De man is daar met verve in geslaagd. ‘Eyes Fully Open’ is een weelderig georkestreerde popplaat geworden waarin veel invloeden perfect verbonden worden tot een wondermooi geheel.

9 januari 2017
Patrick Blomme