Batmobile - Brand New Blisters

Butler Records

Batmobile is een fenomeen! Al dertig jaar lang. Als je dat nog altijd niet ontdekt hebt, moet je maar even 'Brand New Blisters' in de speler steken, een plaat die meer van hetzelfde presenteert: rock-’n-roll-psychobilly met een stevige doe-het-zelf punkattitude.

Brand New Blisters

Het Nederlandse trio Batmobile is garage, surf en punk samen in een vetkuivenjas. Gewapend met een flangergitaar, contrabas, rateldrumstelletje en Elvis-micro zetten de heren wereldwijd de dansbenen onder man en vrouw. En dat mag met veel testosteron, een soort van John-Travolta-in-Pulp-Fiction-idee.

Voor ‘Brand New Blisters’ bestaat dat uit vijftien knallers, vaak minder dan twee minuten lang, in verschillende omstandigheden en vaak in één take opgenomen (wat ook de sterk variërende sound of het soms abrupt afgebroken einde verklaart). No nonsense, dat bedoelen we. Of wat met een recht voor de raap stukje uptempo rock-’n-roll met Wild Wild Man (“I'm a wild wild man / Dancing and swinging and shaking my dick / Laughing and drinking 'til II get sick / Pushing and fighting with the boys / Playing with ladies, our favourite toys…”)? No nonsense! Denk daar dan een scherp stukje snaredrum bij, een stevige surfgitaar en een wippende bas, in hoge snelheid en met veel alcohol.

En dat mag ook altijd met veel vuur. Een uitglijder als de wat mindere ballade Spider Sylvia verzwijgen we even. Een scherp duootje Killmachine en Apeface met flanger, uptempo rockbeat en die typerende, holle Elvis-stem, vettiger dan de wax in de kuiven! Al jaar en dag is Batmobile een gimmick van zichzelf, met veel voorliefde voor comic strips en bijbehorende hoezen. Zoals ‘Brand New Blisters’ opent: je bent een BatmoManiac of je bent het niet. En dat betekent: meezingen en swingen alsof je leven er van afhangt.

Want één ding moet je Batmobile zeker nageven: hoewel het een unieke en absoluut noodzakelijke ervaring is om dit gekke trio Amsterdamse kraakpanders live aan het werk te zien, weten ze het energieke sfeertje van hun shows op deze langspeler weer aardig weer te geven.

8 april 2017
Johan Giglot