Bargou08 - Targ

Glitterbeat Records

Een vergeten plaats ergens in het bergrijk gebied tussen noordwest Tunesië en de grens met Algerije, die op de wereldkaart aangeduid staat als de Bargou vallei, daar ligt de oorsprong van dit album. Weg van de ogen van de wereld, die op Trump en Brexit gericht zijn, begon muziekliefhebber Nidhal Yahyaoui, gesteund door producer en toetsenist Sofyann Ben Youssef, aan de opdracht om de rijke Bargoucultuur te documenteren. Hij wilde immers dat het muzikale erfgoed van zijn dorp en thuisland niet verloren zou gaan. Talloze, traditionele liederen, zowel oud als nieuw, vinden op 'Targ' (een mengeling van Arabisch en Berbers) eindelijk een plaats.

Targ

En wie beter dan het roemruchte, door Chris Eckman (Walkabouts, Dirtmusic) aangestuurde Glitterbeat-label om dit materiaal eindelijk terechte plaats te geven. Het label blijft één van de weinige die de nek uitsteken voor minder vanzelfsprekende en iets moeilijker te marketen releases. Op dit door Jerome Patricia opgenomen album krijgt het proces van jaren werk eindelijk concrete vorm.

Al van jongsafaan verzamelde Yahyaoui songs uit de hele streek. Hij luisterde naar de vrouwen en ouderen en leerde zichzelf de talloze variaties op de stokoude, traditionele songs. Hij recruteerde de Bargou 08-band, die het haast uitgestorven, populaire lied uit de Bargouregio op geweldige wijze tot leven brengt als een soort tegenwicht voor het verlies aan culturele identiteit in de hedendaagse Arabische regio. Of zoals de ondertitel aangeeft: "Front Musical Populaire". Om dat werk uit te voeren, zocht zanger en luitspeler Yahyaoui muzikanten die het via jaren veldwerk bekomen repertoire, vaak enkel mondeling bewaard, aankonden en die ervaring hadden met het bespelen van instrumenten als de gasba en de zokra naast drums, percussie, rietinstrumenten en synths.

Belangrijk is dat de opnames ook in de regio zelf plaatsvonden, zodat de inbreng van de lokaal gerecruteerde muzikanten en de samenwerking met westerse muzikanten in het opnameproces maximaal rendeerde. En dat vertaalt zich ook op dit album, dat zich deels beroept op folkloristische traditie, maar evengoed een steen verlegt in de van hypes vergeven muziekbusiness.

Het is behoorlijk lastig om er hoogtepunten zoals het door een pittige drive gekenmerkte Mamchout uit te halen, maar de in wezen erg bezwerende Noord-Afrikaanse folkrock en trancegroove (met Moogs, fluit en percussie), die Bargou 08 presenteert, slaat wonderwel aan. 'Targ' is er vooral voor avontuurlijk ingestelde muziekfans, die verder willen en durven luisteren. 

De groep presenteert het album live op 5 april in de AB en is op 7 april te zien in de 4AD.

23 maart 2017
Philippe De Cleen