Balthazar - Thin Walls

PIAS

Met ‘Applause’ wisten ze zichzelf vlotjes op de kaart te zetten. Opvolger ‘Rats’ werd geheel terecht overladen met lovende commentaren en bracht de groep door heel Europa. De lat lag dus hoog voor de derde plaat van Balthazar. Het moet echter gezegd dat de groep met ‘Thin Walls’ de verwachtingen niet alleen inlost, maar ze zelfs ruimschoots weet te overtreffen.

Thin Walls

De plaat vangt onmiddellijk uiterst herkenbaar aan. Decency herbergt die ondertussen typische authentieke Balthazarsound van stevige baspartijen, samenzang, ongeveinsde violen, waardige gitaren en een goede scheut melancholie.

Then What klinkt bij iedereen ondertussen reeds bekend in het oor wegens vooruitgestuurd op het album. Qua single was deze zeker een goede keuze wegens het hoge popgehalte van het nummer. Al moeten we er wel bij zeggen dat een popnummer bij Balthazar niet zomaar een popnummer blijkt vooral omdat de groep de dissonantie tot in de perfectie en in alle subtiliteit beheerst.

Als tweede single koos de groep ietwat verrassend voor Bunker. Het nummer is iets lichtvoetiger dan we van de singles gewoon zijn, maar kabbelt zalig en staat als een huis met een dijk van een refrein. Ontegensprekelijk een van de topnummers van de plaat.

Wait Any Longer klinkt lange tijd ingehouden tot het strijkersarrangement, dat op deze plaat niet door Patricia Vanneste alleen werd ingespeeld, maar door haar strijkerskwartet Cordette, de song mooi laat openbloeien. Deze aanpak zorgt voor mooi uitgebalanceerde en organisch aanvoelende strijkpartijen.

Voor de catchy nummers tekenen Last Call en Nightclub. Het eerste heeft een pracht van een outro inclusief een kreetje dat ons erg aan The War On Drugs doet denken. De tweede doet ons al verlangen naar zomerse wandelingen door de stad met de muziek in de oren…

Elke Balthazarplaat heeft naast een resem fantastische nummers ook steeds een patent op een wereldsong. Op de voorgaande platen waren dit respectievelijk Blood Like Wine en Any Suggestion. Ook op ‘Thin Walls’ zit die song helemaal in het staartje. True Love is een bedachtzaam startend nummer, maar vervelt geleidelijk naar een geniale en fantastische outro met een schitterend blazersarrangement. De zin “How can true love ever be civilized?” is overigens wat ons betreft dé lyricquote van het jaar.

Balthazar is een groep die plaat na plaat blijft groeien en dit zonder compromissen te sluiten. Ze hebben zich een sound eigen gemaakt waarbij lijzigheid, harmonie en eerlijkheid een rode draad zijn. Op ‘Thin Walls’ resulteert dit in tien schone liedjes met een strakke sound, verrassende finesses en waarbij eenvoud en puurheid sieren. Bij ‘Rats’ dachten we dat ze niet beter konden. Na ‘Thin Walls’ moeten we die mening herzien en kijken we hoopvol uit naar de toekomst.

Balthazar stelt 'Thin Walls' voor op 14 mei tijdens Les Nuits Botanique in het Koninklijk Circus. Het concert is uitverkocht. Later deze zomer staan ze ook geprogrammeerd op onder meer Rock Werchter, Cactusfestival en Les Ardentes.

27 april 2015
Patrick Blomme