Bai Kamara Jr - Presents The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol. 1

Eigen beheer

Een "labour of love", zo noemt muzikant, songschrijver en producent Bai Kamara Jr. het nieuwe album. De liefde staat inderdaad centraal op 'Presents The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol. 1'. 

Presents The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol. 1

Drie jaar lang sleutelde Bai Kamara Jr. aan nieuw werk; een inzet waarvan de vruchten nu te plukken zijn. Betrachting was een modern en organisch klinkend soulalbum te maken zonder toeters of bellen. En daar is de Brusselaar, wiens roots in Sierra Leona liggen, met dit 'Presents The Mystical Survivors & Rare Earthlings Vol. 1' ook in geslaagd.

Voor de opnames van zijn vijfde album in de Zinne studio's in Elsene deed Kamara Jr. beroep op een aantal topmuzikanten, waaronder saxofonist Stéphane Mercier en trompettist Jean Paul Estiévenart.

De keuze voor Brussel met zijn goede (diversiteit) en minder goede (drukte, vervuiling) eigenschappen is een duidelijk statement voor Kamara Jr. En een studio op wandelafstand van zijn woonst was ook niet te versmaden. Zo kon hij zonder enige tijdsdruk of andere verwachtingen samen met geluidsingenieur Steve Bullock werken aan een heel eigen eindproduct dat de concurrentie met artiesten als Leon Bridges, Charles Bradley aankan.

De muziek leunt onmiskenbaar aan bij de soul en rhythm & blues van de sixties en seventies met helden als Al Green, Marvin Gaye en Curtis Mayfield, al merk je ook dat de klank niet noodzakelijk retro is. Soms is die aanwezig, soms ook weer niet. De focus lag deze keer wel helemaal op de performance, de uitvoering van de songs.

Tekstueel is er ontzettend veel maatschappelijk engagement (Going Up The Wrong Way) terug te vinden, al wordt die verpakt in catchy en goed in het oor liggende songs als Citizens Of The World Unite. Neem de frisse, soulvolle opener The One Thing Must Be Love waarvan de boodschap luidt dat, als je in één ding moet geloven, het liefde zou moeten zijn. In een handomdraai worden hiermee je grijze dagen opgefleurd. Iets verderop is er het sexy, aan Marvin Gaye verwante Don't Say No Tonight inclusief blazers en achtergrondkoor.

Kamara Jr. werkt op zijn vijftien songs tellende album verschillende contrasten uit. Enerzijds is er het diep doorleefde Good Day waarin hij de strijd van een verslaafde bloot legt; anderzijds laat de muzikant verstaan dat hij niet afkerig is van een feestje (I Just Want To Party).

Eén van de ankerpunten op het album is het voor zich sprekende I Work Hard. Het lange, harde werken wordt beloond met een pracht van een album waarin Bai Kamara Jr., die eerder al samenwerkte met Dani Klein, zich presenteert als een moderne soulheld die op zijn eigen manier werkt aan een betere wereld en daarbij een boodschap brengt van hoop en vrede.

Bai Kamara is te zien op 26 mei tijdens het Brussels Jazz weekend, 24 juni op Fête de la Musique en de dag erop voor Genk On Stage (full band). Daarnaast is hij ook nog te zien op het Luikse Festival d'Eté.

10 mei 2017
Philippe De Cleen