Backstreet Boys - A Very Backstreet Christmas

BMG

A Very Backstreet Christmas

Het is weer zover. Eén van de meest gecommercialiseerde feestdagen zal gevierd worden door een overgroot deel van de wereldbevolking. Cadeautjes werden volop aangekocht, feestmenu’s werden samengesteld en vooral: overal is kerstmuziek te horen.

 

Zodra december begint, wordt er reikhalzend uitgekeken naar kerstmis. De voorbereidingen beginnen elk jaar vroeger en vroeger en de diverse winkels spelen hier gretig op in. Maar de muziekwereld laat die gouden periode niet zomaar aan zich voorbijgaan. En dit jaar springen ook Backstreet Boys op de feestkar. Al in oktober brachten ze een kerstalbum uit. De plaat kreeg de niet zo originele titel ‘A Very Backstreet Christmas’ mee. En die niet zo originele titel zet meteen ook de toon.

Het album bevat dertien kerstnummers, waarvan het leeuwendeel covers zijn van klassiekers. Covers die ons inziens de originele versies absoluut geen eer aandoen. Waar Backstreet Boys begin jaren negentig nog een eerder verfrissende sound hadden, blijven ze dertig jaar later nog steken in die ninetiespop. 

Het is niet omdat er een paar extra owwows, padapapa’s of aaaaa’s en een Christmassy zeemzoeterige sound werden toegevoegd aan de klassiekers, dat je de covers echt innovatief kan noemen. Zeker als je een beetje volgt hoe het huidig muzikaal landschap klassiekers herwerkt.

De plaat steekt van wal met een alom gekend kerstlied: White Christmas van Bing Crosby. Met extra kerstbelletjes op de achtergrond en een redelijk goed klinkende, doch eerder klagende samenzang kan je dit niet direct een eerbetoon noemen. Trouwens, die kerstbelletjes, die zijn zowaar een constante doorheen de plaat.

The Christmas Song werd dan weer geschreven in 1945 en onderging doorheen bijna tachtig jaar reeds diverse herwerkingen, waarvan de meest gekende wel eens die van Nat King Cole zou kunnen zijn. Ook Whams Last Christmas wordt niet gespaard en wordt door de vijf boys grondig onder handen genomen. Gewaagd om zo’n gekend nummer aan te pakken, maar jammer genoeg voor het Amerikaanse vijftal is de aanpak niet echt geslaagd. Wij stemmen zonder enige twijfel voor het origineel.

Maar omdat we nu eenmaal niet de volledige plaat willen afkraken, moeten we eerlijkheidshalve ook toegeven dat er toch een klein lichtpuntje te vinden is op dit album. Na tien covers, die we liever niet hadden gehoord, steken ook drie Backstreet-originals de kop op. Zonder twijfel is Christmas In New York hiervan de sterkste song. Het nummer beschrijft de kersthoogtepunten in New York. Iets wat elke New Yorker en elke bezoeker van The Big Apple meer dan herkenbaar in de oren zal klinken wanneer deze miljoenenstad is ondergedompeld in de magische sfeer die kerstmis heet.

22 december 2022
Marjolein De Smet