Baby Queen - Medicine ep

Polydor

Medicine ep

Geef toe: de naam ruikt naar roze sokjes en suikerhartjes. En Baby Queen brengt ook popmuziek, maar toch is er iets wat haar meer een Pukkelpop- dan een Pinkpopact maakt.

Baby Queen is het alter ego van Bella Latham, een jongedame die opgroeide in Zuid-Afrika, maar tegenwoordig in Londen woont en zichzelf een anti-popster noemt. Dat is buiten de muziek gerekend, maar met de teksten legt ze wel de slanke vinger aan de marmerwitte pols. Volgend jaar wordt het debuutalbum verwacht met veel nummers die ze schreef nog voor die op deze ep. Dat was niet gepland, maar de laatste tijd was ze vooral bezig met de invloed van internet op menselijke relaties en op zichzelf. Tijdens de lockdown zat ze erg veel online en zo vormden deze songs een natuurlijk samenhangend geheel en moest deze verzameling nu het licht zien.

De zacht kabbelende afsluiter Online Dating, de enige echt nieuwe song op de ep, gaat net als Pretty Girl Lie over haar eigen verwondering bij een foto, die ze ooit gebruikte op een dating app. Reflecteerde die foto echt het beeld dat ze van zichzelf wou ophangen? Als wij de foto op de hoes bekijken, vragen we ons hetzelfde af. 

De andere vijf songs leverden haar al veel erkenning en vergelijkingen op met Lorde, Charlie XCX en Billie Eilish. Onder andere Annie Mac en Jack Saunders van de BBC draaiden de muziek enthousiast en we snappen wel waarom. Opener Internet Religion heeft een onweerstaanbaar refrein en net genoeg korrel aan de rand om uit te stijgen boven de mainstream. We moeten hierbij denken aan de eerste songs van Icona Pop, een band die helaas al snel de hoofdweg naar de platte commercie koos.

Buzzkill en Medicine zijn waarschijnlijk de tracks die de vergelijking met Lorde opleverden. Buzzkill is alleszins onze favoriete track van de zes, al is nieuwste single Want Me ook niet mis. Hopelijk gaat Baby Queen in deze richting verder. Pas wanneer dat gebeurt, zullen we weten hoe persoonlijk en oprecht dit plaatje echt was. Maar het grote succes gloort nu al aan de horizon. Baby Queen mag openen voor Yungblud tijdens diens virtuele tournee deze maand. Dan zit je gebeiteld, zeker?

15 november 2020
Marc Alenus