B R I Q U E V I L L E - Quelle

Pelagic Records

Quelle

Het uit Steendorp afkomstige B R I Q U E V I L L E (heeft u hem?) heeft met ‘Quelle’ een derde album uitgebracht, het tweede op het Berlijnse specialistenlabel Pelagic records en het eerste met een echte naam. 

B R I Q U E V I L L E wordt wel eens het best bewaarde metalgeheim genoemd. Veel heeft te maken met de mysterieuze sfeer die rond de band hangt. Zo hullen de leden zich tijdens optredens in lange gewaden en dragen ze maskers (zowel op als naast het podium). Er is geen biografie en het is een groot geheim wie de leden van de bands zijn, een concept dat later door Ghost en zijn “nameless ghouls” werd gekopieerd. Gelukkig hebben ze bij B R I Q U E V I L L E geen Papa die de zaken behartigt. 

Maar we zijn hier voor de muziek. En die is om vingers en duimen bij af te likken. Verwacht je aan instrumentale postmetal, waarbij de platgetreden paden knap worden vermeden. Het collectief is juist op zijn best, als ze buiten de lijntjes kunnen kleuren. Vanaf de eerste klanken, waarmee de misthoorn ons in Akte VIII tot de orde roept via de gortdroge drumklank in Akte XII over de oosters klinkende tonen in XIV tot het laatste gitaarakkoord van Akte XV zitten we op het puntje van de stoel. 

In tegenstelling tot op vorige platen heeft B R I Q U E V I L L E hier maar liefst acht aktes in de aanbiedding, allen netjes op hapklaar formaat afgeleverd. Enkel Akte X doorbreekt de tienminutengrens. En net hier laten de bandleden zich van de meest kwetsbare kant zien: het is een rustig postrocknummer met licht verslavende, herhalende gitaarriedels. En zo is er in ieder numer wel wat te ontdekken. Hoe meer je ernaar luistert, hoe meer het album zich openbaart.

Het eerste nummer, dat de band enkele weken geleden losliet, Akte XIII, gaf al aan hoe de band in lagen denkt. Het is ook moeilijk te geloven dat dit album door alle leden afzonderlijk tijdens de lockdown is geschreven en opgenomen en dan samengevoegd tot het geweldige album dat het is geworden. En isolement en afzondering lopen als een rode draad door het album, uiteindelijk leidend tot afsluiter Akte XV, dat met een korte toetsenpartij begint,om dan over te gaan in een trage doomtrack. Vergeet zeker en vast de clip hieronder niet te checken, want die toont goed waar de band met de muziek naartoe wil. 

Over de bandleden zijn we niets meer te weten gekomen. En daar lijkt in de toekomst ook geen verandering in te zullen komen, maar we hebben weer bijna een uur harde en gevarieerde muziek gekregen. Deze groep is duidelijk nog niet aan het eind van het Latijn. Maar laat ons beginnnen met dit ‘Quelle’, dat dankzij Pelagic wereldwijd wordt uitgebracht en dat de heren van Steendorp de verdiende nationale en internationale erkenning zal geven.

17 oktober 2020
Bert Gysemans