B Boys - Dada

Captured Tracks Records

“Zje weten wat zje wille, de B-Boys!” We horen het presentator Johan Verstreken nog zo zeggen tijdens het muziekprogramma ‘De Muziekdoos’, terwijl hij Tom Lenaerts en Bart De Pauw aankondigt, die met een geplaybackte versie van Ik Weet Wat Ik Wil (Ogen Zo Groen) heel Vlaanderen op het verkeerde been zette. Precies twintig jaar later verschijnt plotsklaps een heel andere B Boys, maar met één treffende gelijkenis: ook zij weten wat ze willen.

Dada

De B Boys, niet uit Vilvoorde maar uit Brooklyn, zijn een trio dat postpunk en art-rock  door elkaar husselen en daar een mooi resultaat uit puren. Voor mensen die vinden dat Gang Of Four, The Minutemen of Devo de beste bands zijn uit de jaren tachtig; of wat dichter bij onze tijdsgeest: een samenraapsel van Parquet Courts en Ho99o9.

Als het uit de Captured Records-stal komt, kun je er gif op innemen dat het goed zal zijn. En bij ‘Dada’ is dat niet anders. Het album klokt af op een klein halfuurtje en is een goede repliek aan alle druiloren die vinden dat er geen goede alternatieve muziek meer gemaakt wordt. Akkoord: tijdens het beluisteren van ‘Dada’ krijgen we het gevoel dat we het allemaal al eens gehoord hebben. Ze werpen zich op oude genres om die vervolgens – ondanks een minimum aan nieuwe trucjes – tot iets eigens te maken. Het is een smoel, die weliswaar uit de bek stinkt, maar waarvan wij wel een hongerke krijgen.

De meeste tracks op ‘Dada’ zijn strak, stevig en weten in het merendeel van de gevallen je hoofd in beweging te brengen. Soms komt daar ook het molenwieken van de armen bij kijken, zoals bij Energy of Psycho. Bij andere nummers voel je de onweerstaanbare drang om als een gek in het rond te springen (Flatlands). Terwijl nummers als I, Fear It en Fade dan weer ideaal luistermateriaal zijn voor wanneer je je oude Joy Division- en The Smiths-T-shirts staat te strijken.

Hoewel de gitaren en het monotone geschreeuw van de zanger makkelijk weg te slikken vallen, zijn het vooral de teksten die iets genuanceerder zijn dan we op het eerste gehoor vermoedden. Het album zit vol met levensbeschouwelijke vragen die stammen uit angst en twijfel. Of om het toch nog wat luchtig te houden: het zijn vragen die drie kerels zich stellen terwijl ze wiet zitten te roken op de sofa.

Is het al een tijdje geleden dat er nog mensen ouderwets op je bakkes hebben getoekt? Eén adres: Leffingeleuren. B Boys zullen te gepasten tijde aan je wensen tegemoetkomen. Het is een sound die poepsimpel klinkt en gewoon werkt. Je moet als festivalorganisator al potdoof en/of volslagen debiel zijn om hen niet naar je feesttent te lokken. In België zijn we dus voorlopig nog maar één dappere tegengekomen.

B Boys komen op zaterdag 9 september naar LeffingeLeuren. Tickets zijn hier te verkrijgen.

28 juli 2017
Joris Roobroeck