Ayreon - Transitus

Mascot Label

Transitus

Gloednieuw, grootschalig en episch, dat is het nieuwe studioalbum van Ayreon. Een meeslepend verhaal op dubbel-cd of-lp, vergezeld van een achtentwintig pagina`s dik stripboek. En opnieuw werd er beroep gedaan op vele gastmuzikanten uit binnen- en buitenland. 

Multi-instrumentalist Arjen Anthony Lucassen heeft meerdere projecten lopen, maar het meest bekend is hij toch wel van Ayreon. Zijn eerste doorbraak kende hij in de jaren tachtig met Bodine en vervolgens Vengeance. Toch kwam hij al vrij snel tot het besef dat een solocarrière hem het beste lag. En dat bleek al eerder een erg goede keuze te zijn, want aan zijn fantasie zijn er duidelijk geen grenzen.

Zoals de vorige albums van dit project is ook ‘Transitus’ weer een volledig verhaal. Het begint in het jaar 1884, zo vernemen we van de diepe, warme stem van Tom Baker, jarenlang actief geweest als 'Doctor Who'. Twee cd`s lang vertelt hij het verhaal van de gedoemde geliefden Abby en Daniel. Cammie Gilbert (Oceans Of slumber) neemt de rol van Abby op zich, Daniel wordt vertolkt door Tommy Karevik (Seventh Wonder, Kamelot).

Ruim een uur lang horen we - zoals Aryeon het ons gewoon heeft gemaakt - vele bekende muzieknamen voorbijkomen. Dee Snider (Twisted sister) maakt bijvoorbeeld zijn opwachting in Get Out! Now!. Niemand minder dan gitaarhelden Marty Friendan (Megadeth) en Joe Satriani zijn (wederom) te horen. Maar daarnaast werden nog vele rollen geschreven voor talloze artiesten. Lucassen zoekt namelijk eerst naar zangers om vervolgens de zanglijn te schrijven die specifiek bij die vocalist past. In Talk of the Town hoor je bijvoorbeeld onmiddellijk welk fictief persoon er verbonden is met de vocalen. 

De eerste cd dompelt je meteen onder in een dreigende en duistere sfeer. Meteen is duidelijk dat die sfeer het nieuwe thema accentueert. In het ruim tien minuten durende eerste nummer Fatum Horrificum krijg je een lovestory voorgeschoteld. Lucassen toont meteen dat hij een haast bovennatuurlijk songschrijver is. Listen To My Story heeft de kenmerkende gothic movie vibe, waar menig filmmaker jaloers op zal zijn. Je verwacht dat een verhaal verteld wordt met woorden, maar Lucassen en zijn team  bewijzen dat je met instrumenten perfect gevoelens over kunt brengen. En dat blijkt uit Two Worlds Now One. 

Aan het begin van de tweede cd worden de hoofdpersonen weer teruggebracht naar onze wereld. De ongebruikelijke instrumenten, die Ayreon maar wat graag gebruikt, worden weer bovengehaald. In dit geval zijn dat dwarsfluiten, die perfect verwerkt werden in de verhaallijn. En dat verhaal gaat, zoals wel vaker in films, emotioneel alle kanten op. Angst, vreugde, agressie, ... al deze emoties worden door een tornado aan instrumenten uit je speakers geblazen.

Of het verhaal een happy ending krijgt, vertellen we uiteraard niet. Muzikaal wordt een beetje liefhebber echt wel bevredigd met een plaat als deze. Met zo'n enorm assortiment aan muzikanten en een diversiteit van stijlen komt iedere rockliefhebber hier ongetwijfeld aan zijn trekken.

Let op: het nieuwe album is niet verbonden met het Ayreon-universum. Dit is een geheel nieuw verhaal. Het scifi-thema werd omgeruild voor een oud-Gotisch spookverhaal, vol horror en bovennatuurlijke elementen. Maar ondanks de tweeëntwintig nummers krijgt je aandacht niet de kans om te verslappen en hunker je naar de rest van het verhaal.

1 oktober 2020
Jordi Rijnders