Aurelio - Darandi

Real World

Aurelio Martinez is één van de topvertegenwoordigers van de garifunamuziek; heerlijk energieke, Caraïbische muziek. Als vaandeldrager van de paranda, een stijl waarin een surfgitaartje en bluesy akkoorden voor een extra swingende toets zorgen, werd hij met open armen ontvangen in Peter Gabriels Real World Studio. ‘Darandi’ bundelt een aantal hoogtepunten uit 's mans oeuvre.

Darandi

Je kan je allicht wel wat voorstellen bij de heupswingende ritmen van deze plaat; een vlotte mengelmoes van cumbia en salsa, waarover Aurelio met zijn hoge stem de aanhoorders opzweept. Trommeltjes, maraca’s … straight from Honduras. Garifuna verzoent energie, tropische broeierigheid en een melodieus ADHD-gehalte met elkaar. Dit is dan ook feestmuziek, van de eerste tot de laatste noot.

Maar ‘Darandi’ is niet gewoon een bloemlezing het betere werk van de exotische rasta. Speciaal voor dit album heeft de zanger zijn betere songs opnieuw opgenomen en van wat extra live-accentjes voorzien. En dan verwijzen we graag naar de heerlijk lange outro van Funa Tugudirugu, een lange sing-along waarin Aurelio extra ritmische, vocale accenten aangeeft.

Niet dat het de hele tijd party party moet zijn. Lumalali Lumaniga houdt het met akoestische gitaar en schuifelende percussie opvallend sober en maakt daardoor plaats voor veel passie en een gestage opbouw. Die passie en vocale emotie is trouwens wel meer aanwezig, ook in meer uithalende nummers.

Toch is het even wennen voor een minder geoefend oor. Want het tempo blijft steevast erg hoog en de verschillende ritmische en melodische elementen rijk aanwezig. Natuurlijk zijn die korte, surfthemaatjes en solotunes die Aurelio uit de gitaar tovert uniek en aansporend. Maar het gaat na een dozijn tracks toch een beetje op elkaar lijken. Zo zou het zonder begeleidende uitleg niet mogelijk zijn te detecteren dat Dondo van Junie Aranda afkomstig is en Yalifu van Paul Nabor, twee legendes in de garifunastroming.

Maar geen zorg hoor, cocktail in de hand, zon in de snoet en hobbelen met die heupen. Natuurlijk zit deze Latin-plaat vol traditie, instrumentale passie en virtuositeit en vrolijke boodschappen. We verstaan er niets van, maar feesten graag mee.

20 maart 2017
Johan Giglot