Arooj Aftab - Night Reign

Verve

Night Reign

'Night Reign' is al het vierde album van deze Pakistaanse zangeres en liedjesschrijfster, maar het eerste dat onder onze aandacht kwam. Wat een ontdekking!

Met 'Night Reign' heeft Arooj Aftab een betoverend album afgeleverd dat moeiteloos verschillende muzikale invloeden samenbrengt. Het album ademt een zwoele sfeer uit door de combinatie van Aftabs betoverende stem en de subtiele arrangementen van jazz en rootsmuziek. Het dompelt ons onder in een zwoel en nachtelijke bad .

Vanaf de hypnotiserende opener Aey Nehin vermengt Aftabs magische stem zich met de delicate klanken van de harp en de piano. Het nummer creëert een dromerige en etherische sfeer, die je direct in zijn greep neemt en meetrekt in de rest van het album. Aftab zingt afwisselend in het Arabisch en het Engels. Daardoor moeten we denken aan Aõ waar Brenda Corijn afwisselend in het Portugees en het Engels zingt. De muziek van Aftab bevat veel minder elektronica, maar eigenlijk baden het debuutalbum van de Belgische band en dat van Arooj Aftab wel in dezelfde sfeer.

De instrumentatie op 'Night Reign' is minstens zo indrukwekkend als Aftabs zang. Opmerkelijk is het grote aantal samenwerkingen, maar al die virtuoze muzikanten zetten zich ten dienste van de muziek. De arrangementen zijn subtiel en gelaagd, smelten naadloos samen tot een geheel. Door de twee absolute toppers aan het eind van de plaat te zetten, werkt Arooj Aftab subtiel toe naar een hoogtepunt. Ze laat ons lang wachten op singles Raat Ki Rani en Whiskey, maar dat wachten is meer dan de moeite waard. De eerste is besprenkeld met druppels harp en vloeit over je als warme melk. De tweede loopt over van liefde voor een man die een drankprobleem lijkt te hebben. “Your head gets heavy and rests on my shoulder / ’cause you drink too much whiskey when you’re with me”, zingt Aftab.

Wij bleven liever nuchter in haar gezelschap, onze zintuigen helemaal wakker om alle indrukken die deze reis naar een andere wereld ten volle te beleven. Arooj Aftab heeft met 'Night Reign' een meesterwerk afgeleverd dat nog lang zal nazinderen in ons hoofd en hart.

11 juni 2024
Marc Alenus