Arjen Lucassen's Star One - Revel In Time

InsideOut Music

Revel In Time

Als er iemand in deze tijden – of wat voor tijden dan ook – muzikaal niet stil kan zitten is het wel Arjen Anthony Lucassen. Zijn megagalactische project Ayreon bracht ons al talloze unieke luisterervaringen, maar ondertussen was hij ook actief onder andere namen. Één van die uitstapjes, Star One, krijgt met 'Revel In Time' na twaalf jaar een vervolg.

Natuurlijk wijken zij- en parallelprojecten altijd af van de hoofdact. Zo brengt Star One zwaardere gitaarnummers die het midden houden tussen spacerock en progmetal. Nummers die, anders dan bij rockopera's, veelal los van elkaar staan. Maar bij dit derde studioalbum was ook de werkwijze aanzienlijk anders. Waar voorheen door een select internationaal groepje vocalisten en instrumentalisten in de studio interactief aan het album werd gewerkt, moest er nu vanwege de pandemie een andere formule gevonden worden. Een klus die per definitie wel aan Lucassen besteed is.

En dus is er gekozen voor een opzet waarbij op bijna ieder nummer een andere solozanger te horen is. Daarbij was Arjen in staat voor de basistracks een vaste kern van muzikanten en achtergrondzangers te vormen, zodat de luisteraar hoe dan ook het gevoel heeft dat er een hechte band aan het spelen is. Zo hebben ondanks alles toch zo'n dertig artiesten meegewerkt aan dit album.

Geen rockopera wil nog niet zeggen geen conceptalbum. Het eerdere werk van star One had steeds centrale thema's die sterk refereerden aan films en scifi. In die traditie gaan de teksten op 'Revel In Time' (albumtitel die de fans van zulke materie zeker iets zal zeggen) over het reizen door en manipuleren van de tijd. Meerdere keren worden we uitgenodigd in de tijdmachine te stappen zoals bij het titelnummer en Back From The Past, maar ook diepere aspecten worden behandeld als het slechten van een tijdbarrière naar het post-apocalyptische in 28 Days Till The End Of Time. Alles uiteraard met zorg op muziek gezet.

Op dat laatste gebied kent het album een wonderlijk verloop. Opener Fate Of Man blinkt uit in powermetal met een symfonisch randje, waarna composities vol tempo- en sfeerwisselingen er toch weer een typische Ayreon-plaat van lijken te maken. Soms wordt het samenspel tussen hoofd- en achtergrondzang dan zeer intens en in combinatie met andere componenten erg druk. Dat draait grotendels bij wanneer na een derde van de plaat de zwaardere grooverock en metal de overhand nemen en er voor iconen als Floor Jansen en Adje Vandenberg alle ruimte is om te floreren in gastrollen. Het geheel leidt uiteindelijk naar het wonderschone slotstuk Lost Children Of The Universe.

Alles bij elkaar genomen is 'Revel In Time' een verfrissende plaat geworden. Eentje die inderdaad afwijkt van recent werk van Ayreon, maar hij staat er ook niet mijlenver vanaf. Een mooie toevoeging aan het uitdijende oeuvre van Arjen Lucassen.

4 maart 2022
Tino Fella