Aquaserge - Laisse Ca Etre

Crammed Discs

Aquaserge grossiert in experimentele pop. Drie jaar na 'A L'Amitié' duikt de groep terug op met een album waarop het kwintet haar sound verrijkt met trompettist Sebastien Cirotteau en saxofonist Olivier Kelchtermans. Samen sloten ze zichzelf een kleine maand op in studio Condorcet (Toulouse).

Laisse Ca Etre

'Laisse Ca Etre' knikt titelgewijs naar 'Let It Be' (Beatles). En hoewel de groep bestaande uit gitarist-zanger Benjamin Gilbert, keyboardspeler Julien Gasc, bassiste Audrey Ginestet, klarinettist Manon Glibert en drummers Julien Chamla en Julien Barbagallo onmiskenbaar door de beatlespop is beïnvloed, hoor je toch vooral een eigenzinnig kwintet dat er een bijzonder eclectische muzieksmaak op na houdt. In de aanstekelijke pop van Tour Du Monde merk je bijvoorbeeld de trompet op. Meteen valt op hoe de groep verrassende wendingen neemt, zichzelf soms lijkt te saboteren en op een leuke jazzfunkgroove surft.

Invloeden als Plastic Bertrand (het speelse parlando tijdens de opener) zijn nooit veraf, maar de band laat zich niet verleiden tot een eenmalig trucje. Daarvoor is er te veel variatie aanwezig. Virage Sud bijvoorbeeld moet het hebben van invloeden als Daft Punk, maar ook dat geven ze een heel eigen draai.

In tegenstelling tot eerder werk vertrok de groep deze keer van dancegrooves en dat hoor je. Het palet aan invloeden is erg ruim. In Tintin On Est Bien Mon Loulou wordt een Black Sabbath- of Led Zeppelin-achtige gitaarriff gekoppeld aan kinderrijmpjes waarna er ineens overgeschakeld wordt naar Afrikaanse jazz en percussie. Bijzonder leuk, al maakt de chaos het voor vele muziekfans misschien moeilijk om volgen.

Tijdens deze knettergekke, muzikale rit wordt overal geshopt (afrobeat, jazz, tango, funk, waltz, samba, beats tot krautrock, French cool soundtracks, enz.) en dat zelfs in één en dezelfde track (het dik acht minuten lange Si Loin, Si Proche). Aquaserge knipt, plakt, en maakt collages van songs waarin het niet altijd even duidelijk is waar composities starten of eindigen, zoals in C'Est Pas Tout Mais).

Het experimentele komt ook tot uiting in de teksten (anadiplosis, écriture automatique,...). De heren spelen ook met woorden zodat je als luisteraar de indruk hebt dat echt alles tot de mogelijkheden behoort. En tussen de bizarre wendingen, die de groep neemt, wordt ook nog uiting gegeven aan een politiek bewustzijn, ook al ligt die cryptisch verborgen (L'Ire Est Au Rendez-Vous).

Aquaserge is een genot voor fans van experimentele pop zoals Flaming Lips, een groep met wie Aquaserge ideologisch verwant is. Check binnenkort vooral ook het te gekke opnameproces van deze plaat in de docu 'Un Film D'Aquaserge'.

Aquaserge is live onder meer op het Luikse Les Ardentes te zien.

5 april 2017
Philippe De Cleen