Apaull - Fought And Won

Furnace Room

Fought And Won

De Nederlands-Canadese producer Apaull geeft met het debuut een duidelijke boodschap mee. ‘Fought & Won’ verwijst rechtstreeks naar de Covid-pandemie, een tijd waarin dit album grotendeels geschreven werd. De dance-creator wil met dit album muzikale en sociale stabiliteit brengen na tijden dat de overheid de rol als maatschappelijk waakhond meermaals te ernstig nam. 

“You can’t cancel me / I’m already dead”. Met één lange, niet meer pulserende hartslagtoon en dreigende woorden opent Apaull het album. Met onrustige samples en kraakgeluiden en een onderkoelde beat sleept hij op een erg sinistere manier de luisteraar mee in een verhaal van acht tracks die een mengelmoes zijn van progressieve dance, industriële techno, elektrowave en dark ambient.

Stemsamples en bizarre omgevingsgeluiden zorgen hierbij keer op keer voor een bevreemdend, maar ook erg filmisch effect. En alsof dat niet volstaat, steekt de producer een uptempo wippende creatie als Dogma(x) in een psychedelische roes van voortdurend wentelende geluiden. En flarden van een Nederlandse commentator die galmend spreekt over “volstrekt nutteloze afstandsregels die ons sociaal leven bedreigen”. Opvolger Pink Gun Club kondigt met een robotstem “The world is dangerous, so you also have to be dangerous”, aan, terwijl galmende deephouse-vibraties om je oren vliegen. En scheert daar tussen het gepomp niet een flard van Sniff & The Tears' Driver’s Seat voorbij? Speelvogel.

Om maar te zeggen: Apaull heeft de voortdurend evoluerende en van karakter wisselende dancetracks lekker vol geluiden gestoken. En toch stoort dat niet en blijft de rode draad grotendeels gespannen. Soms zelfs heel strak gespannen. Zoals in een zeven nerveuze minuten lang slammende technotrack als Tight Dope met rafeldrums en spacebliepjes.

En wat we verder nog vergaten te vermelden: elk van de acht tracks op ‘Fought & Won’ zijn regelrechte knallers! Met andere woorden: we kunnen je zeker adviseren om eens te luisteren en genieten. We hebben immers gevochten. En we hebben gewonnen. Punt.

24 december 2023
Johan Giglot