Ão - Ão Mar

Mayway Records

Ão Mar

Fris als een lentebries, zwoel als een xaroco.

Doorgewinterde muziekliefhebbers heb je in twee soorten: de ene bleef hangen in de muziek van de eigen jeugd en kan daar maar niet genoeg van krijgen; de andere is altijd op zoek naar nieuwe, opwindende muziek en raakt na een tijd gefrustreerd, omdat hij/zij het gevoel krijgt alles wel al eens gehoord te hebben. U raadt het al: wij horen tot de tweede soort. Constant gaan we door bergen doorsnee muziekjes om dan af en toe een sprankel te vangen in het net en die te koesteren. Vaak moeten we daarvoor ver zoeken in nog schier onontdekte muziekscenes en heel erg zelden ontdekken we iets nieuws vlakbij in eigen land.

Dat is net wat vorig jaar gebeurde met de ontdekking van Ão, een inlands kwartet dat klinkt als geen enkele andere band. Toch is de band slechts een kwartet, maar dan wel eentje dat erg inventief is in het creëren van aparte klanken, puttend uit elementen van de Portugese en Afrikaanse roots van zangeres Brenda Corijn, verfijnde elektronica en verrassende percussie. De mix van saudade, indie, elektronica, wereldmuziek en folk vindt amper vergelijkingspunten, al werden namen genoemd als Madredeus, FKA Twigs, Arooj Aftab en James Blake. Ons deed het stemgeluid en de manier van zingen dan weer denken aan de betreurde Lhasa De Sela die ook elke lettergreep eerst leek te savoureren vooraleer hem te lossen.

De helft van de plaat kwam ondertussen al in de vorm van singles tot ons. En elke keer weer wist de band ons te ontroeren en te raken ook al begrijpen we geen woord van wat Corijn zingt, behalve als ze dat in het Engels doet, zoals in Speak, het intieme Crowd en afsluiter More. Dat is enkel te verklaren door het perfecte samengaan van alle elementen, die de vier samen brengen en die door soundwizard Jasper Maekelbergh aan elkaar werden gesmeed.

Dit is sowieso het debuut van het jaar. België zou wel eens heel snel te klein kunnen zijn voor Ão dat nu al internationaal werd opgepikt, onder andere door KEXP en in het voorprogramma van dEUS speelt op binnen- en buitenlandse podia.

13 oktober 2023
Marc Alenus