Anti Flag - American Spring

Spinefarm Records

Van wijn is geweten dat die beter wordt met de jaren. Maar de stelling geldt ook voor punkbands. Ook die worden beter naargelang het aantal jaren dat er op de teller staat. Voorbeelden zijn er legio. Anti-flag bijvoorbeeld, die na iets meer dan twintig jaar toch nog met een sterk album op de proppen komen.

American Spring

Aanleiding voor de band om nog eens in de pen te kruipen is de situatie in hun geliefde Verenigde Staten, die soms letterlijk en figuurlijk onder vuur lagen: de rellen in Ferguson, de IS-dreiging, de teleurstelling in Obama, de drones-discussie, de presidentsverkiezingen, … Dus neem de albumtitel maar met een stevige korrel zout.

Gelukkig verpakken ze onder het motto "Great rock n' roll doesn't have to be mindless, and socially conscious tunes don't have to be dull", de boodschap in een fraaie verpakking.

Voorloper van dit negende full album is single Brandenburg Gate, een soort moderne Clash meets Billy Bragg met gelegenheidsperformance van punkicoon Tim Armstrong (Operation Ivy, Rancid, The Transplants). En het is meteen duidelijk dat de lat voor dit album hoog ligt.

De rest van de songs moet dan ook zeker en vast niet onderdoen voor deze voorloper, All Of The Poison, All Of The Pain ademt dezelfde Clash-sfeer, Song For Your Enemy is een stevige meezinger, The Debate Is Over gaat over de klimaatsverandering en dat het ontkennen daarvan echt geen zin meer heeft, en we ontdekken zowaar een zekere Tom Morello (RATM) in de credits, die op Without End een gitaarriedel komt meespelen.

Anti-Flag zal de festivalweides deze zomer - in België spelen ze in Dour - één voor één inpakken. En het is maar te hopen dat bij de muziekfans dan iets van de boodschap van Anti-Flag blijft hangen zodat het toch nog een betere wereld wordt.

Als zoethoudertje is er buiten de single met Tim Armstrong nog een knappe website waar onder meer zelf aan de gang kan met de albumhoes en andere ongein.

20 mei 2015
Bert Gysemans